Kivégzésekkel félemlítik meg Észak-Korea lakóit

Vágólapra másolva!
Az Észak-Korea emberi jogi helyzetének elemzésével megbízott ENSZ-szakértő szerint a kommunista országban nyilvános kivégzésekkel félemlítik meg az embereket, üldözik a másként gondolkodókat, és szigorú ellenőrzés alatt tartják a tömegtájékoztatást. Az ENSZ megbízott pozitív változásokról is beszámolt, például a segélyszervezetekkel való jobb együttműködésről. A világszervezet szerint Észak-Koreát ismét élelmiszerválság fenyegeti.
Vágólapra másolva!

Észak-Koreában nyilvános kivégzésekkel félemlítik meg az embereket - mondta a kommunista ország emberi jogi helyzetét elemző ENSZ-munkatárs, Vitit Muntarbhorn az ENSZ-közgyűlés emberi jogi bizottsága előtt, helyi idő szerint csütörtökön.

Vitit Muntarbhorn szerint az észak-koreai hatóságok a korábbinál is szigorúbban büntetik azokat, akik el akarják hagyni az országot. Azokra is súlyos büntetés vár, akiket erőszakkal visszavittek Észak-Koreába, és továbbra is nagyon sok embert tartanak fogva táborokban. Az országban Muntarbhorn jelentése szerint korlátozták a távolsági telefonhívásokat, hogy megakadályozzák a súlyosbodó élelmiszerhiánnyal kapcsolatos híresztelések elterjedését.

Jelentésben Muntarbhorn kedvező fejleményről is beszélt: az észak-koreai nukleáris programról folytatott hathatalmi tárgyalások némi teret biztosítanak arra, hogy emberi jogi kérdéseket is érintsenek. Kedvezőnek tartja azt is, hogy Phenjan a kapcsolatok normalizálására törekszik Tokióval, és ennek érdekében hajlandó az észak-koreai ügynökök által elrabolt japán állampolgárok ügyének a tisztázására is.

Észak-Korea lehetővé tette, hogy nemzetközi humanitárius szervezetek képviselői eljuthassanak azokra a területekre, amelyeket tavaly éhínség sújtott, és vannak jelei annak is, hogy a hatóságok viszonylag jól együttműködnek az ENSZ-szel és olyan szervezetekkel, amelyek az élelmiszersegélyek szétosztását végzik.

Az emberi jogok helyzete azonban továbbra is súlyos számos kulcsterületen - állapította meg Muntarbhorn. Nagy az egyenlőtlenség a politikai elitréteg és a lakosság között az élelmiszerekhez való hozzáférésben. Észak-Koreában most is szigorúan ellenőrzik a tömegtájékoztatási eszközöket. Ellenőrzik azokat is, akik gyakorolják vallásukat, a másként gondolkodókat pedig üldözik - mondta az ENSZ-szakértő. Muntarbhornhoz beszámolók érkeztek arról, hogy Észak-Koreában lecsapnak az engedély nélküli videók és a dél-koreai televíziós programok nézőire.

A thaiföldi jogászprofesszor jelentésében megemlítette, hogy a phenjani hatóságok egyszer sem engedték be az országba azóta, hogy 2004-ben kinevezték mostani posztjára.

A világszervezet közben ismét arra figyelmeztetett, hogy Észak-Koreában élelmiszerválság fenyeget, amely 6,5 millió embert sújthat. Az ENSZ Világélelmezési Programjának Észak-Koreával foglalkozó illetékese arról számolt be, hogy különösen az ország északi része vált sebezhetővé, és gyors humanitárius beavatkozásra van szükség. Észak-Korea nyugati partvidékén októberben elfogynak az élelmiszerkészletek.

Dél-Korea szerint azonban korántsem olyan rossz a helyzet Észak-Koreában, minta tavaly volt. Az országegyesítési minisztérium szóvivője dél-koreai illetékesek Észak-Koreában tett látogatásáról szóló beszámolók alapján azt mondta, hogy az idén az időjárás kegyes volt a mezőgazdasághoz, és nem voltak olyan pusztító áradások sem, mint tavaly.