Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Pénzt kapnának a korrupciógyanús ügyletek bejelentői

Vágólapra másolva!
Amerikai mintára változtatna az igazságügyi tárca a magyar korrupcióellenes szabályozáson, amelynek egyik legérdekesebb eleme, hogy pénz jár annak, aki korrupciógyanús ügyletekről tesz bejelentést - írja a Népszabadság. 
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc kedden, az ötpárti egyeztetésen tett ígéretet a magyar jogrendtől némileg eltérő korrupcióellenes csomag kidolgozására, írja a Népszabadság. A miniszterelnök arra kérte az igazságügyi minisztert, hogy a korrupció legyőzése érdekében a "lehető legbrutálisabb" eszközök alkalmazására tegyen javaslatot, az igazságügyi tárca elsősorban amerikai mintát követne.

A lap úgy tudja, hogy az igazságügyi tárca valamennyi olyan eszközt és eredményes nemzetközi példát felhasznál, amely közelebb visz a korrupciós jelenségek visszaszorításához. Így mindent megtesz, hogy biztosítsa a vesztegetési ügyeket bejelentők védelmét. Ennek része lehet az anyagi ellenszolgáltatás - feltéve, hogy a bejelentés megalapozott, és abból az államnak bevétele származik. A bevezetés a minisztérium szerint alapos körültekintést igényel.

A lap szerint ez a megoldás nem idegen a magyar jogrendtől, mivel a vádalku intézménye hasonló: az együttműködő a beismerő vallomás fejében büntetlenséget vagy enyhébb ítéletet remélhet. A rendőrség által alkalmazott nyomravezetői díj esetében is hasonló a helyzet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről