Másfél milliárd euró a nyírtassi erőműre

Vágólapra másolva!
A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségen megkezdődött a budapesti Emfesz Kft. Nyírtasson felépülő, 2400 megawattos erőművének az engedélyezési eljárása - közölte a nyíregyházi központtal működő szervezet vezetője hétfőn az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

A kombinált ciklusú gázturbinás erőmű összevont környezeti hatásvizsgálati és egységes környezethasználati engedélyezési dokumentációja a felügyelőségen, valamint az érintett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei körzet 41 településének polgármesteri hivatalában megtekinthető - mondta Szentesi Péter.

Az igazgató hozzátette, hogy a beruházás engedélyezésével kapcsolatban december 8-án Nyírtasson, december 9-én pedig Baktalórántházán közmeghallgatást is tartanak.

A tanulmánnyal kapcsolatos észrevételeket és javaslatokat a közmeghallgatások időpontjáig lehet benyújtani a környezetvédelmi felügyelőséghez, illetve a két település jegyzőjéhez, továbbá a két rendezvényen szóban is történhet majd előterjesztés.

Az Emfesz Kft. májusban jelentette be, hogy Nyírtasson építi fel 2400 megawatt összteljesítményű erőművét. A tervek szerint az 1,5 milliárd euró, mintegy 400 milliárd forintos költségből megvalósuló beruházás jövőre kezdődik, s az első ütemben 2011-ig 800 megawatt teljesítményű üzemrész készül el.ű

Az építkezés az elképzelések alapján 2015-re fejeződik be, s a kapcsolódó beruházásokkal együtt több ezer családnak teremt munkahelyet a létesítmény a nyírségi település környékén.

A döntően áramtermelő nagyüzemet, amelyet egy 100 hektáros területen létesítenek, a legszigorúbb környezetvédelmi követelmények szerint építik meg. A turbinái - állítják a tervezők - a működés során zajt, szagot nem bocsátanak ki, semmilyen módon nem károsítják, vagy zavarják a környezetet.