Százötven bázispontos brit kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
A brit központi bank, a Bank of England csütörtökön a várakozásokat meghaladó mértékben 1,5 százalékponttal 3,00 százalékra csökkentette alapkamatát, a kéthetes repót.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A döntés meghaladta az elemzői várakozások többségét, a szakértők ugyanis mindössze 0,5 százalékpontos csökkentést vártak..

A gazdasági lassulás és a fenyegető recesszió ellenére eddig gyorsult az infláció a korábbi világpiaci üzemanyag- és élelmiszer-drágulás miatt. Szeptemberben 5,2 százalékra emelkedett a tizenkét havi infláció Nagy-Britanniában az augusztusi 4,7 százalékról. A szeptemberi ütem újabb 16 évi rekord, még messzebb volt a központi bank 2 százalékos, folyamatos céljától. A Bank of England szakemberei azonban biztosra veszik, hogy a gazdasági valóság hamarosan lefékezi az inflációt, habár várható, hogy még sokáig 2 százalék fölött marad.

Kamatcsökkentési verseny

A Bank of England is részt vett a mértékadó központi bankok október 8-i, egyeztetett, egyformán fél százalékpontos kamatcsökkentésében, de azóta az amerikai szövetségi tartalékbankrendszer (Fed) további fél százalékponttal 1,00 százalékra csökkentette alapkamatát, ismét beállítva a 2003. június és 2004. június között érvényben volt, rekord alacsony szintet, és most csütörtökön további enyhítés várható az Európai Központi Banktól (EKB) is, amelynek alapkamata október 8-a óta amúgy is csak 3,75 százalék.

A Bank of Englandre tehát kamatverseny-nyomás is nehezedik. Ez és a reálgazdasági kínok semmissé tették a kamatcsökkentési sietség ellen szóló, inflációs érveket.