Nem jutottak dűlőre a pártok saját fizetésükről

Vágólapra másolva!
A jövő héten folytatják az egyeztetést a pártok a képviselői tiszteletdíjak esetleges csökkentéséről, miután pénteken nem született köztük megállapodás. Az MSZP a költségtérítés megadóztatását javasolja, a Fidesz szerint azonban nem a képviselők, hanem a miniszterek és államtitkárok bérével kellene kezdeni a spórolást.
Vágólapra másolva!

Nem jutottak közös megállapodásra a parlamenti pártok képviselői illetmény és költségtérítés csökkentéséről, illetve megadóztatásáról a pénteki ötpárti egyeztetésen. A megbeszélést a frakciók képviselői a jövő héten, várhatóan pénteken folytatják.

Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, pártja az adómentes költségtérítés megszüntetésére, és egy adózó költségátalány-rendszer életbe léptetésére tett javaslatot. Szerinte ezt az adótörvény módosításával is meg lehetne valósítani, vagyis nem kellene hozzá a képviselők kétharmadának támogatása. Lendvai azt hangsúlyozta, hogy jövőre a képviselők fizetése éppúgy befagy, mint a közszféra bármely dolgozójáé.

Gusztos Péter, az SZDSZ frakcióvezető-helyettese azt mondta, pártja elfogadja és támogatja a képviselői jövedelmek befagyasztását. Azt javasolta, hogy azok a parlamenti képviselők, akik jelenleg többféle tisztség után is kapnak állami típusú javadalmazást - mert egyúttal kormánytagok vagy önkormányzati képviselők is - ezután csak egy helyről juthassanak hozzá ehhez.

A fideszes Balsai István azt mondta, még 2002 június 16-án előterjesztett javaslatuk alapján azt szeretnék elérni, hogy a miniszterelnök, a miniszterek az államtitkárok és az egyéb állami vezetők juttatásai álljanak vissza a 2002-es szintre, és ehhez igazodhat a képviselők jövedelme is. Állítása szerint a miniszterek jelenleg 180 százalékkal, míg a miniszterelnök több mint 120 százalékkal keres többet mint 2002-ben. A szocialisták átalányadózásra vonatkozó tervét "toldozgatás-foltozgatásnak" minősítette, aminek nem látják értelmét.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője megismételte pártja álláspontját, mely szerint a képviselők novembertől mondjanak le a képviselői költségtérítés 18 százalékáról. Ez szerinte egyfelől a szolidaritás kifejezése lenne, másfelől pedig költségvetési bevételt jelentene.