Vágólapra másolva!
Nem hatékony spamben hirdetni - derült ki amerikai kutatók egy vizsgálatából. 12 millió levél kell egy vásárló átveréséhez.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók elkötötték a Storm botnet egy részét, hogy megvizsgálják, mennyire hatékonyak a kéretlen levélben érkező hirdetések - adta hírül a Security Fix blog . A három amerikai egyetem kutatóiból összeállt csapatnak a spamküldő zombigépek irányításához használatos gépek közé sikerült beépülni és eltéríteni a kéretlen levélforgalom egy részét mérési célokat szolgáló ál-webboltokra.

Netes álpatikák

A csalioldalak a megtévesztésig hasonlítottak a spamekben reklámozott webes gyógyszertárakhoz, ahol csak vényre kapható nyugtatókat és pénisznövelő csodaszereket próbálnak eladni a gyanútlan netezőnek. Az egyetlen különbséget az jelentette, hogy a megrendelés gomb lenyomásakor a mérőoldalak hibajelző lapra irányította a látogatót.

A kutatók által vizsgált hálózat csupán a Storm hálózat egy kisebb szelete, nagyjából másfél százaléka volt. A teljes botnet napi hét-kilencezer dollárt is megtermelhet. Az orvosi termékeket reklámozó spam éves forgalmát 3,5 millió dollárra, azaz 735 millió forintra becsülik. Az átlagos vásárló száz dollár körüli összeget hajlandó elkölteni gyógyszerre a spamben reklámozott oldalakon, potencianövelő szert csak egy látogató próbált beszerezni a huszonnyolcból.

Hasznosak a spamszűrők

Az elküldött levelek és a vásárlási próbálkozások aránya azért lehet ennyire alacsony, mert a spamszűrők jól működnek, védik a tudatlan netezőket is. A kutatók becslése szerint a botnet által kiküldött levelek háromnegyede sosem kerül a címzett elé, fennakad a spamszűrőkön, a netszolgáltatók filterein vagy megfogják a kártevőkre vadászó felhasználói szoftverek.

A célba érő levelek egy része nem eladni akar, hanem új tagokat toboroz a botnetbe. A kutatás szerint a kártevőket tartalmazó oldalakra mutató linket lekattintó felhasználók tíz százaléka fertőződik meg. Napi 3500 és 8500 közé teszik a Storn botnetbe beléptetett új gépek számát.