Összefogás a gépjárműcsalások ellen

Vágólapra másolva!
Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Lízingszövetség együttműködési megállapodást kötött, amelynek keretében a lízingügyletekkel kapcsolatos bűncselekmények feltárásának hatékonyságát kívánják növelni. Az uzsoraszerződések ellen is fellépést ígértek a felek.
Vágólapra másolva!

Dr Házi István országos rendőrfőkapitány-helyettes és Lévai Gábor, a Lízingszövetség főtitkára, a PSZÁF és a Rendőrtiszti Főiskola közös konferenciáján szentesítette a megállapodást. Házi István elmondta, hogy a gépjárműlízinggel kapcsolatos bűncselekmények iparággá nőtték ki magukat. Több ezer magyarországi csalásból származó autót értékesítettek már külföldön, amivel a rendőrség tehetetlen. Hiába bizonyítható ugyanis a bűncselekmény, a kár nem térül meg, mert külföldön már jogos vevője van a gépjárműnek. Így nem, vagy csak nagyon nehezen lehet visszaszerezni a kocsit.

A hitelsértések és csalások száma Magyarországon 2003 óta megötszöröződött, a szóbaforgó bűncselekményeknek viszont csak fele vált ismertté. A lízingcégek 3000 feljelentést tettek az elmúlt két év során, a finanszírozók lejárt kintlévősége 5 milliárd forintra rúg. A nyomozások ötöde 2007 végéig minden eredmény nélkül zárult le. Eredményesen a feljelentések kevesebb, mint 20 százaléka ért véget, a követeléseknek pedig mindössze kevesebb, mint 10 százaléka térült meg. Becslések szerint éves szinten10-15 milliárd forint kárt okoznak a finanszírozási csalások. Ezen adatok és a kár nagysága miatt tartják szükségesnek az együttműködést.

Az együttműködés keretében a nemzetközi társszervekkel is napi kapcsolatban lesznek az érintettek, így próbálják visszaszorítani az ilyen bűncselekményeket. A lízingszövetség a partnerség keretében 2000 tankönyvet adott át a főiskola részére.

A konferencián az uzsoraszerződésekről - mint társadalmi jelenségről - is szó volt, amelyek mára a lakásmaffiához hasonló problémát jelentenek Magyarországon. Az előadásokból kiderült, hogy mind a kormányzat, mind a hatóságok elkötelezettek a fokozottabb együttműködés mellett. A probléma visszaszorítása érdekében jogszabály is készül.