Alig indulnak új lakásépítések

Vágólapra másolva!
Már eddig is jócskán visszaesett az új lakásprojektek száma, az utolsó negyedévben és 2009 első felében pedig az előrejelzések szerint egyáltalán nem indulnak új beruházások. Spanyol mintájú csődhullám sem lehetetlen - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A fővárosban több mint 40 százalékkal csökkent az új lakásprojektek száma az év első kilenc hónapjában 2007-hez képest. Az AL Holding piacfelmérése szerint a harmadik negyedévben csupán 18 új projekt indult a tavalyi 45-tel szemben, így idén összesen 52 építkezés kezdődött el 3420 lakással, szemben a tavalyi 88 fejlesztés 7409 lakásával.

A harmadik negyedév tehát lakásszámban 78 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól, a 2009 januárjában megjelenő utolsó negyedévi adatokban azonban akár 100 százalékos visszaesésről is olvashatunk majd - kommentálta a felmérést Hunyady Attila, az AL Holding igazgatósági tagja. Ugyanakkor a kereslet nem csökkent a kínálatszűküléssel azonos mértékben, az év során a visszaesés nagyjából 40 százalék.

Hunyady szerint egyelőre időhúzás folyik: a bankok a beadott projektfinanszírozási kérelmek elbírálását a megbízhatónak tekintett partnereknél is halogatják, és a betétfelhalmozási versenyben gyűjtött forrásokat inkább a mérlegeik javítására fordítják, mint hitelkihelyezésre. Hunyady a kínálat további radikális csökkenésére számít, mint mondta: "januárig itt a fű se nő".

A beruházók az év hátralévő részében a jelenleginél is keményebben visszafogják a fejlesztéseket, ez lényegében az új beruházások leállítását jelenti - mondta a Napinak a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (Malosz) elnöke.

Varjasné Székely Éva szerint a lakásépítő társaságok előtt csak az a cél lebeg, hogy valahogy befejezzék a folyamatban lévő építkezéseiket, de újak indítását a jelenlegi helyzetben nem kockáztatják, mert azt sem a finanszírozás jelenlegi helyzete, sem a fizetőképes kereslet nem indokolja.

A megkeményedett hitelezési rendszerben a projektfinanszírozást a magasabb önerő mellett a 30 százalékos előértékesítés megkövetelése lehetetleníti el, a potenciális vevőket pedig az eddiginél lényegesen több önerő és a 10 százalék körüli euró-, illetve 13 százalék környékén járó forintkamatok tántorítják el a vásárlástól.

A tervezett beruházások minimum 90 százaléka parkolópályára került, és valószínűleg azok a projektek sem jutnak el a kivitelezésig, amelyeknél az előértékesítést végül bevállalják a fejlesztők - véli Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó vezetője. A cégek ugyanis szerepeltetik az előszerződésben: csak akkor indul a fejlesztés, ha a lakások 30 százalékát előre eladják - ennek hiányában nincs projekthitel -, így viszont nem lesz olyan vevő, aki szerződne - tette hozzá a szakember.

Vélhetően azok is visszalépnek majd, akik már beindították az előértékesítést. Így jövőre maximum 2-3 ezer új lakással gyarapodik a budapesti újlakás-kínálat az eddig megszokott 8 ezer helyett. A fejlesztők abban bíznak, hogy tavaszra megnyugszik a piac, Nagy szerint azonban ez túl optimista verzió, ő egy-másfél éven belül nem számít javulásra, ez az időszak pedig a piacon lévő magyar és külföldi társaságok legkevesebb ötven százalékát maga alá temetheti.

Véleménye szerint azon cégeket, amelyek a hitelbőség idején nem voltak elég óvatosak, óriási a hitelállományuk, túl sok projektet indítottak el, semmi nem menti meg a bedőléstől. Magyarországon is könnyen előállhat a spanyol csődhullámot elindító folyamat, amelyben a bankok pótlólagos tőkebevonást kérnek a fejlesztőtől, ennek hiányában pedig visszamondják a finanszírozást, ami a legtöbb esetben kényszerértékesítéshez vezet, az átütemezési kérelmeknél pedig a hosszabbítás helyett a futamidő rövidítése az eredmény. Az "áldozatok" száma pedig a válság hosszától függ - mondta a a lapnak a szakember.