Mélyponton az európai bankközi kamat

Vágólapra másolva!
Másfél-kétéves mélypontokra süllyedtek az euróban jegyzett euróövezeti bankközi hitelek kamatai (Euribor) szerdán, jelezve a pénzügyi válság végét, de egyszersmind a gazdasági nehézségek terjedését is.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

A szerdai ármegállapításban az irányadó, háromhónapos bankközi kamat 4,120 százalékra csökkent a keddi 4,153 százalékról, ezzel a legalacsonyabb volt tavaly május óta, vagyis a "nem elsőrendű válság" kirobbanása előtti idő óta. Október elején, 5 százalék fölött, 14 évi csúcsot döntött.

Az egyhetes Euribor 2006. október óta a legalacsonyabbra süllyedt, 3,228 százalékra a keddi 3,244 százalékról.

A hathónapos Euribor, amely október elején szintén 14 évi csúcsra ért, 4,170 százalékra - tavaly április óta a legalacsonyabbra - csökkent 4,214 százalékról.

Csökkenő alapkamat, visszatérő bizalom

A pénzügyi válság hirtelen, őszi súlyosbodása idején a bankközi kamatok nagyon megugrottak azért, mert a bankok nem szívesen kölcsönöztek egymásnak, nem tudván, mekkora veszteségek derülhetnek ki a konkurenciánál a nem elsőrendű amerikai jelzálogkölcsönökhöz kötődő, rossz követelések miatt. A befagyott bankközi piacot azóta kiolvasztották az Európai Központi Bank (EKB) rendkívüli aukciói és a kormány bankmentő intézkedései. Most viszont a kereslet egyre kisebb, a rosszabbodó gazdasági kilátások miatt.

Mindazonáltal még a pénzügyi piac sem nyugodott meg teljesen. A bankközi kamatok ugyan visszasüllyedtek a válság tavalyi kezdete előtti szintekre, de relatíve magasak: ugyanis az EKB alapkamata most 3,25 százalékos, ellenben tavaly áprilisban és májusban 3,75 százalékos volt. Az alapkamat csökkenése a pénzügyi bizalom visszatérésétől függetlenül is mérséklő hatással van a bankközi kamatlábakra.