Veszélyben a korengedményes nyugdíj

Vágólapra másolva!
Jövőre megszűnhet a korengedményes nyugdíj, ráadásul további szigorításokra is lehet számítani, péládul a gyerekkedvezménynek is búcsút mondhatnak az érintettek - derül ki a Népszabadságból.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a jelenleg érvényes szabályok maradnak érvényben jövőre, akkor a megszűnik korengedményes nyugdíj intézménye, ez pedig azt jelentené, hogy egy adott cég - közös megegyezéssel - nem küldhetné nyugdíjba alkalmazottját - írja a Néspzabadság az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságra hivatkozva. Úgy tudni, hogy folynak az egyeztetések arról, hogy hogyan lehetne mégis megtartani a korengedményes nyugdíjt.

Januártól - korábban jóváhagyott döntések alapján - további szigorítás is elképzelhető: aki az előírtnál korábban vonul nyugdíjállománnyal, az csökkentett járandóságot kap, amennyiben nem tudja felmutatni a 40 éves munkaviszonyt, ráadásul a nőknél pedig megszűnik a gyerekkedvezmény. Vagyis a nők - az eddigi 37 helyett - csak 39 éves munkaviszony után kérhetik nyugdíjazásukat, és megszűnik az a lehetőséget, amelynek köszönhetően gyerekenként egy esztendővel póőlthatóak lettek volna az előírt szinthez hiányó évek.