Raktárak előtt tiltakoztak az állattartók

Vágólapra másolva!
Félpályás útlezárással tiltakoztak pénteken Gyálon a Tescónál, és Alsónémedi közelében az 5-ös főúton, a Penny Market áruházlánc raktárbázisai előtt az állattartók szakmai és érdekképviseleti szervezetei az üzletláncoknak termelőket diszkrimináló kereskedelempolitikája ellen. Gyálnál 50, Alsónémedinél 30 kocsival sorakoztak fel délelőtt 9 órakor a gazdák - közölte az MTI-vel a tüntetés egyik szervezője.
Vágólapra másolva!

Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács alelnöke elmondta: a tüntetés résztvevői a nap során 10 pontban összefoglalt petíciót adtak át a Tesco, illetve a Penny Market képviselőinek. A követelések között szerepelt egyebek között, hogy az áruházak polcain az áruk legalább 80 százaléka magyar legyen, a beszállítók felé a 30 napos kifizetési határidőket tartsák be, és a multik hagyjanak fel azzal, hogy rendszeresen visszaélnek gazdasági erőfölényükkel.

A rendőrség által biztosított demonstráció mindkét helyszínén lelassult a forgalom. A tüntetők a türelmetlenkedő autósok között frissen fejt tejet osztottak. Az autósok többsége rokonszenvezett a tüntetőkkel.

A déli órákban új helyszínen, a budaörsi Tesco áruház parkolójában spontán demonstrációval egészült ki a tüntetés. Itt egy tejtermelő és baromfitartó gazdákból álló 25-30 fős csoport gyülekezett. Az arra járóknak ingyen tejet, tejterméket és baromfikészítményeket osztogattak. Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács alelnöke a demonstrálók nevében itt is átadta a petíciót az áruház képviselőjének, Gillemot Katalinnak, aki kijelentette: készek a követelések megvitatására.

A teremelők tarthatatlan helyzetről beszélnek

A termelők helyzetének tarthatatlanságát érzékeltetve Takács László, a Baromfi Termék Tanács igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a multi kereskedőcégek a beszállító hazai termelőktől összesen 80 féle címen szednek be visszatérítési pénzeket. Ezek a hálózatfejlesztés, polcdíj, születésnapi hozzájárulás ürügyén gátlástalanul visszavett pénzek az eredetileg kialkudott beszállítási árak 40-45 százalékát teszik ki.

Remény Ervin, a Húsiparosok és Húskereskedők Szövetségének vezetője azzal érvelt, hogy az egyenlő feltételek hiányára vezethető vissza a sertéstartás visszaszorulása.

Hétfőn már tárgyalnak a tiltakozók

A demonstrálók vezetői várhatóan hétfőn tárgyalóasztalhoz ülnek az áruházláncok képviselőivel, és ennek kimenetelétől függ, lesznek e további tüntetések - erősítette meg Istvánfalvi Miklós.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) a demonstrációt támogatva azt javasolta, hogy a kormány kezdeményezzen egyeztetést a termelők, a kereskedők és fogyasztók részvételével. Tárgyaljanak a kereskedők által korábban visszautasított etikai kódex elfogadásáról, és az élelmiszerforgalmazás közös, átfogó ellenőrzéséről, valamint a tisztességes verseny, továbbá a hazai munkahelyek megőrzése érdekében.

A Magyar Húsiparosok Szövetsége (Hússzövetség) szintén támogatja az állattartók tiltakozását. A Hússzövetség a problémák megoldása érdekében továbbra is az illetékes kormányzati szervek által koordinált tárgyalásos egyeztetés híve, ezért jelezte: annak minél előbbi eredményes lezárásában érdekelt.

Az áruházláncok szerint előnyt adnak a hazai termékeknek

A Penny Market Kft. közleményben hozta nyilvánosságra álláspontját a demonstrálók által felvetette kérdésekben. Hangsúlyozta: vállalati stratégiája, hogy előnyben részesíti a magyar termékeket és gyártókat beszerzéseinél, és csak akkor forgalmaz import árut, ha az helyi termékekkel nem pótolható. Hozzátette: tisztában van a tiltakozók nehézségeivel, és a felkínált tárgyalási lehetőséggel élni kíván.

A másik nagy áruházlánc, a Tesco szintén azt közölte, hogy áruházaiban a tejtermékek és a húskészítmények területén csaknem 80 százalékos a magyar eredetű áruk aránya, ami szinte megegyezik a tiltakozó állattartók elvárásaival. Azonban hozzáteszik: a kínálatot elsősorban a vásárlók igénye határozza meg, amely a jelenlegi gazdasági helyzetben a minél olcsóbb áruk irányába tolódik. A demonstrálók petíciójának átadásakor az áruház képviselője, Gillemot Katalin kijelentette: készek a követelések megvitatására.

Kora este öt óra után - eddig engedélyezte a rendőrség a tiltakozó akciót - Földi Péter, a Baromfi Terméktanács (BTT) titkára azt közölte az MTI-vel, a tüntetők rendben elvonultak a demonstráció helyszíneiről.