BUX: Jelentős erősödés nyitáskor

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 366,50 pontos emelkedéssel, 11 275,20 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záró értékéhez képest 3,36 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

Pénteken a New York-i tőzsdeindexek zárás előtt nyereségbe fordultak, miután kiszivárgott Obama megválasztott elnök új pénzügyminiszterének neve; a jelöltet hivatalosan hétfőn mutatják be. Az amerikai emelkedés "áldásos hatása" érezhető az európai piacokon hétfőn - fejtette ki Illés László, a QUAESTOR Zrt. elemzője.

Hozzátette, hogy délelőtt az eurózónában megjelenő makrogazdasági adatok, továbbá a német Ifo hangulatindex befolyásolhatja a kereskedést. A monetáris tanács hétfői ülésén hozandó döntésnek viszont várhatóan nem lesz piacbefolyásoló hatása, a piaci szereplők kamattartásra számítanak.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szintén emelkedésre számít, miután az európai határidős tőzsdeindexek is erősödést jeleznek előre. Az elemző szerint az optimizmust alátámaszthatja az amerikai Citigroup bankcsoport állami megmentéséről szóló bejelentés.