Erdélyi bujkálásról beszélt Zuschlag edzője

Vágólapra másolva!
Zuschlag János korábbi titkára, Lados István teljesen kiborult, amikor házkutatást tartottak nála, ezért kivitték Erdélybe - vallotta csütörtökön a Zuschlag-ügy tizenegyedrendű vádlottja, Győrfi Ludovik. Győrfi Zuschlag személyi edzője volt, és állítása szerint nem kért pénzt azért, hogy ismerőseinél szállásolja el a volt képviselő titkárát. Zuschlag maga is járt Erdélyben, azon gondolkozott, hogy betársulna egy ruhakereskedésébe.
Vágólapra másolva!

Győrfi Ludovik tizenegyedrendű vádlott meghallgatásával folytatódott csütörtökön Zuschlag János, volt szocialista képviselő és társai büntetőpere a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. Győrfi - aki a vád szerint Lados István másodrendű vádlott, Zuschlag korábbi titkárának erdélyi bujkálását segítette - nem ismerte el felelősségét, állítása szerint nem vett részt Lados bújtatásában.

A bíróság kérdésére Győrfi elmondta, hogy egy este Lados és Zuschlag meglátogatta Nagykovácsiban, és arra kérték, hogy vigye ki Ladost Erdélybe. A vádlott szerint Lados nagyon maga alatt volt, sírt és az ájulás kerülgette, mint utóbb megtudta, az akkor már folyó nyomozás és a házkutatás miatt. Azt mondta, nem kérdezősködött, mert úgy gondolta, minél kevesebbet tud, annál jobb.

Lados akkor csak valami olyasmit mondott neki, hogy új életet akar kezdeni, el akarja foglalni magát - vallotta Győrfi. A kérdésre, hogy miért őt kérték meg, Győrfi azt válaszolta, talán azért, mert régóta ismerte Zuschlagot és gyakran járt ki Romániába. Állítása szerint baráti alapon vállalta a feladatot, Zuschlagra tekintettel, akivel 2000-ben ismerkedtek meg egy fitneszteremben, és ő volt a személyi edzője.

Győrfi állítása szerint Ladossal nem beszéltek pénzről, a segítségért nem fizettek neki. Azt tervezték, hogy Lados Győrfi ismerőseinél lakhat és ehet, ennek fejében pedig dolgozik a cégüknél, az Afrodintexnél, de végül a munkából nem lett semmi. Lados összesen három helyen lakott Erdélyben. Amikor megtudták, hogy Zuschlagot letartóztatták, akkor épp Élesden volt. Korábban, alkalmanként Zuschlag is kiutazott Erdélybe, de Győrfi szerint nem azért, hogy Ladost meglátogassa, inkább azon gondolkodott, hogy betársulna a ruhakereskedésébe.

Győrfi Ludovik kihallgatása

A barátságon túl üzlettársak is voltak a Gyorsabb Ügymenetért Bt.-ben: Zuschlag volt a kültag, Győrfi a beltag. A cégben Zuschlagnak állítólag csak annyi a szerepe, hogy segítet, amikor a cégnek pénzre volt szüksége. A bt. nevén van egy autó és egy körülbelül 30 milliót érő ház, ahol Győrfi a családjával él. Ladost Győrfi akkor ismerte meg, amikor az ingatlanra Zuschlaggal együtt hitelt vettek fel, és ő segített intézni a papírokat.

Győrfi azt mondta, Zuschlag nem adott semmilyen utasítást Ladossal kapcsolatban, akiről nem is kérdezősködött, mert elég volt neki annyi, hogy részt vett a hitelügyintézésben. Győrfi állítása szerint csak akkor tudta meg, hogy Lados érintett a büntetőeljárásban, amikor Zuschlagot letartóztatták, az ellene kiadott elfogatóparancsról nem tudott. Ügyészi kérdésre azt mondta, Zuschlag említette ugyan, hogy büntetőeljárás folyik ellene, de nem részletezte a témát.

Lados továbbra is fenntartotta vallomását Győrfivel kapcsolatban: szerinte az edző tudott arról, hogy az ő erdélyi útjának valójában a bujtatás a célja. Kitartott amellett, hogy beszéltek arról is, miként kell úgy használni egy telefont, hogy ne lehessen lehallgatni. Állítása szerint - ellentétben Győrfi vallomásával - beszélt vele arról, hogy büntető eljárás folyik, és ennek ő is részese lehet.

Nem kívánt vallomást tenni Horváth Tibor, akinek az autójában állítólag elégtek a Katus Ferenc, harmadrendű vádlott által vezetett szervezetek iratai. A bíró ezért felolvasta Horváth korábbi, a nyomozás során tett vallomását. Ebben azt mondta, Katus autója elromlott, ezért őt kérte meg, hogy a több doboznyi iratot vigye le a könyvelőhöz Kalocsára. Másnap reggel azonban az akkumulátor töltése közbe kigyulladt, és elégtek benne a papírok is.

Horváth vallomását a bíró olvasta fel

Az ügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. A vádhatóság szerint a vádlottak civil szervezetek révén 75 millió forint állami támogatás jogosulatlanul megszerzésében működtek közre. Zuschlag, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Kiskunhalason önkormányzati képviselő volt, 2007 szeptemberétől előzetes letartóztatásban van.