Varsó együttműködne a bécsi tőzsdével

Vágólapra másolva!
A varsói állami tőzsde (GPW) elnöke nem zárja ki az együttműködést a bécsi tőzsdével. Ludwik Sobolewski szerint ennek feltétele, hogy Varsó továbbra is vezető szerepre törekedhet a térségben. Sobolewski szerint nem utasítják el a párbeszédet az együttműködésről. Ez azonban a GPW arra irányuló stratégiáját nem korlátozhatja, hogy a térségben a legerősebb tőkepiaccá váljon.
Vágólapra másolva!

Ennek kapcsán az elnök árnyaltabban úgy fogalmazott: inkább nekik kellene megpróbálni átvenni Bécset, semmint arra törekedni, hogy a bécsi tőzsde résztulajdonossá váljon Varsóban.

"Nagy az esély", hogy a GPW privatizációja 2009 első felében lezajlik - közölte Sobolewski. Ennek keretében a kétlépcsős eladást irányozzák elő, az első szakaszban a lengyel állam még megtartaná a részvények többségét. További újítás - mondta el a tőzsdeelnök -, hogy a GPW részvényeivel nem a tőzsdén kereskednének, hanem a "stratégiai partnerek" tartanák a papírokat hosszú távon.

A Wiener Börse AG (WB), a magyar BÉT-et is tulajdonló bécsi tőzsdevállalat december elején bejelentette, hogy az ellenőrzése alá tartozó részvénypiacokon egy új, egységes kereskedési rendszert vezet be, ami könnyebbé teszi majd a részvények adásvételét.

"Egy Londonban ülő bróker egyazon rendszert használhatja majd, hogy a bécsi tőzsde mind a négy tőzsdéjén papírokat adjon vagy vegyen" - nyilatkozta a Bloomberg amerikai hírszolgálatnak New Yorkban Michael Buhl társ-vezérigazgató.

Az osztrák tőzsdevállalat így szeretne versenyben maradni a világ nagy tőzsdei szolgáltatóival, mint amilyen a NYSE Euronext, Deutsche Börse AG vagy az amerikai Nasdaq OMX Group.

A vezérigazgató ugyanakkor elmondta, hogy a kibocsátások terén, azok számának növelése érdekében a társasága által tulajdonolt négy országbeli tőzsde maga fog munkálkodni, a bécsi tőzsde jövőre készíti el erre vonatkozó tervét és kezd hozzá a megvalósításhoz.

Buhl jelezte, hogy a varsói tőzsde is érdekli a társaságot - együttműködés vagy részesedés-vásárlás keretében -, és elvben részesedést szeretnének venni a bukaresti, a szófiai, a belgrádi és a zágrábi tőzsdei vállalkozásban is, mert ezek egy ilyen csoportnak ésszerűen a tagjai lehetnének.