Vágólapra másolva!
Hiába javult sokat a románok elleni találkozóhoz képest a magyar nőikézilabda-válogatott, nem sikerült győzni Dánia ellen sem. A macedóniai Európa-bajnokság második fordulójában a 26-26-os döntetlen azt jelentette, hogy az északi együttes biztosan bejutott a középdöntőbe, Magyarországnak ehhez még pontot kell szereznie Franciaország ellen.

"Taktikailag két remekül felkészített csapat találkozott egymással. Úgy érzem, közelebb álltunk a győzelemhez. Az első félidőben a támadójátékunk nagyon jól, a tervek szerint működött. A folytatásban a dánok változtattak a védekezésükön, amihez nehezen tudtunk alkalmazkodni. A mérkőzés legnagyobb tanulsága az, hogy a társaknak több terhet kell levenniük Görbicz válláról. Úgy lesz, ahogy sejtettük: vasárnap ki-ki meccset játszunk a franciákkal" - nyilatkozta az összecsapás után Imre Vilmos szövetségi kapitány.

Görbicz Anita szerint az első félidőben kiválóan védekezett a csapat, ám a második játékrészre kicsit elfáradtak a lányok. "Franciaországgal játszunk, s nyernünk kell!" - jelentette ki határozottan a Győr irányítója.

A csapat amennyiben nyer vasárnap, úgy egy ponttal jut tovább (a románok elleni vereséget és a dánok elleni ikszet ugyanis viszi magával a középdöntőbe), s mivel a másik csoportból Norvégia is "csak" három ponttal megy tovább, még nincs veszve minden.

Igaz, ehhez azért komoly formajavulásnak kellene történnie, hiszen Görbicz Anita és Pálinger Katalin mellett egyelőre nincs olyan játékos, aki világklasszis teljesítménnyel lökést adhatna a csapatnak. Sőt, meg kell jegyezni, Pálinger bravúrjai ellenére is csupán 28 százalékos védési mutatóval áll...

Azt viszont nem bírja el egy válogatott sem, ha átlövők nélkül kell világversenyt megvívnia: Tomori ugyan lőtt hét gólt, de mindezt 20 kísérletből - ez viszont még mindig klasszisokkal jobb teljesítmény, mint Szűcs Gabrielláé (10 lövés, 1 gól) vagy Bulath Anitáé (7 lövés, 0 gól).

Vasárnap Franciaország lesz az ellenfél, a mérkőzés hatalmas csatát ígér, hiszen mindkét csapat számára a továbbjutás a tét. Amíg a magyarok már döntetlennel is középdöntőbe kerülnének, Olivier Krumbholz tanítványai számára csak a győzelem jelenti ugyanezt.

A francia kapitány csak a románoktól elszenvedett vereségről beszélt a honi sajtóban, Marion Limal azonban kitért arra, hogy mi várható a vasárnapi összecsapáson. "Románia ellen pontra, pontokra lett volna szükség a továbbjutás miatt, ez sajnos nem sikerült, elsősorban azért, mert nem tudtunk mit kezdeni a legjobbjaikkal. Sokat kell még dolgoznunk, ráadásul a magyarok ellen egy ki-ki mérkőzés vár ránk, egy olyan mérkőzésen, ahol az egyik fél szomorúan hagyja majd el a pályát."

A franciákkal eddig 40 alkalommal mérkőzött meg a magyar válogatott, 26 győzelem és egy döntetlen mellett 13-szor nyertek a gallok. Utoljára október 14-én, az aarhusi Világkupán meccseltünk ellenük, akkor 29-23-ra kikaptunk...