Boszorkányok márpedig léteznek

Vágólapra másolva!
A néphagyomány szerint Luca napján, vagyis december 13-án kezdhetjük el faragni Luca székét, melyre felállva leleplezhetjük a környezetünkben élő boszorkányokat. A bűvös szék elvileg csak karácsony estéjére készül el, de mi már előbb kilestük a boszorkányokat, egy ördögi szerkezet, a televízió segítségével. Bűbájos boszorkákat, Sabrinát és néhány társukat találtuk.
Vágólapra másolva!

A gonosz, ártó lényekben, köztük a boszorkányokban való hit gyakorlatilag egyidős az emberiséggel, amit a kezdeti kereszténység csak tovább táplált: a boszorkányokat a Sátán szolgájának kiáltotta ki, ami a 15. századra tömeges boszorkányüldözéshez és -égetéshez vezetett. A boszorkány vagy vasorrú bába alakja a népmesékbe is beszivárgott, a jóságos boszi megjelenése viszont a modern időkig váratott magára - a tévés történetekben már ők vannak túlsúlyban.

A legismertebb boszorkányos sorozat, a Bűbájos boszorkák (eredeti címén Charmed) rögtön három jóságos szupernővel is szolgál, akik minden különös képességüket arra használják, hogy a gonosz ellen küzdjenek - akár a maguk, akár az ártatlan emberek védelmében, vagy épp az apokalipszis elodázása végett. A Bűbájos boszorkák azonban több, mint egy "egyszerű" misztikus történet, hisz a bűvészkedések, démonokkal való harcok mögött mindig emberi problémák állnak.

A három testvér, Piper, Prue és Phoebe kalandjai 1998-ban kezdődtek, és nyolc évadon keresztül, 2006-ig tartottak. A történetben a harmadik szezon végén volt egy nagyobb váltás, a Beverly Hills 90210-ből ismert Shannon Doherty ugyanis ekkor szállt ki a sorozatból: helyére egy addig nem látott nővér, Paige (Rose McGowan) került.

Magyar címével is a Bűbájos boszorkák-ra utal az eredetileg Hex-ként futó Boszorkák, amely a Harry Potter sötétebb változatának is felfogható. A nálunk az RTL Klubon és az AXN Sci-Fin is látható történet ugyanis egy iskolául szolgáló ódon kastélyban játszódik, ahol bukott angyalok küzdenek az újbóli felemelkedésért, halandó utódaik pedig a boszorkányságot tanulják. Utóbbi csoportba tartozik Cassie, aki barátnőivel együtt szembeszáll az alvilági nagyságokkal.

A Boszorkák angol sorozat, és a Bűbájos boszorkák-nál jó pár évvel később, 2004-ben indult: a feldolgozás módja ennek megfelelően modernebb, és a témák is merészebbek. A két évad alatt a varázslatok elsajátítása mellett az alkohol, a drog, a szex és egy leszbikus szobatárs is szerepet kap a főhős életében - a sorozatos provokáció ki is akasztotta a brit tévénézőket.

Sorozatjunkie

A Boszorkák csapata

Más alomból való Sabrina, a tiniboszorkány, aki a humort hirdeti a boszik között: figuráját nem veszi körül misztikus köd, sőt boszorkánysága a vicces jelenetek legfőbb forrása. Számtalan komikus helyzet adódik ugyanis abból, hogy a lánynak még barátai előtt is titkolnia kell boszorkány mivoltát: a dolgot persze nehezíti, hogy a halandó haverok mindig éppen akkor érkeznek vendégségbe, amikor a mesevilágból is ott tartózkodik egy-két látogató - és persze a folyton dumáló macskát is nehéz elhallgattatni.

A nézők számára humoros, de Sabrinának éppenséggel kellemetlen szituációk másik fele abból adódik, hogy a lány nem ismeri pontosan a szabályokat, azt, hogy milyen esetekben nem használhatja varázserejét, vagy hogy milyen következményei vannak például annak, ha egy boszorkány nem szerelemből csókol meg egy fiút.

Sabrina varázsol:


Sabrina elődei között nemcsak két, több száz éves nagynénijét találjuk, de mondjuk a Bewitched női főszereplőjét, Samanthát is, aki a hatvanas, hetvenes években nevetette meg a közönséget - és persze szintúgy boszorkány volt. A több spin-offot, moziváltozatot és külföldi remake-et megélt sorozat egy boszi és egy halandó férfi viszonyát, illetve az ebből fakadó humoros szituációkat mutatja be.

A Bewitched a romantikus komédia alaphangját üti meg, de Kleopátrától Freudig számos történelmi személyt is szerepeltet. A széria részben egy negyvenes évekbeli filmen, az I Married a Witch-csen, részben pedig Norman Mailer egyik fiatalkori írásán alapul. Az alapsztorival legújabban 2005-ben találkozhattunk, ekkor készült el ugyanis a Bewitched filmváltozata, a Nicole Kidman nevével fémjelzett Földre szállt boszorkány. További tévés boszikért azonban már az AOL Television idevonatkozó listájára tessék kattintani.