14 év börtönre ítélték a társukat megölő diákokat

Vágólapra másolva!
Nem jogerősen 14 év börtönbüntetésre ítélte a Somogy Megyei Bíróság csütörtökön Kaposváron azt a két helyi gimnazistát, akik a vád szerint májusban megölték osztálytársukat, egy nagyatádi fiút. A bíró azt mondta, a szakértők sem találtak más magyarázatot a fiatalok tettére, mint azt, hogy "egyszerűen idegesítette őket a fiú".
Vágólapra másolva!

A szülők mellett volt osztálytársak is jelen voltak, amikor a Somogy Megyei Bíróság csütörtökön ítéletet hirdetett annak a két fiúnak az ügyében, akiket azzal vádoltak, hogy megölték egyik diáktársukat. Több mint félszázan voltak a tárgyalóteremben, ahova bilincsben, fegyveres őrök kisérték be a vádlottakat. A bíróság nem jogerősen 14 év börtönbüntetésre ítélte a két gimnazistát.

A vád szerint a két, akkor 10. osztályos fiú Kaposváron egy elhagyatott tóhoz csalta osztálytársát, ott kővel, fával és egy vésővel brutális módon bántalmazták, mellmagasságból súlyos betondarabokat ejtettek az arcára, majd az eszméletét vesztett fiút a tóba dobták. A bűncselekményre és a gyanúsítottak személyére két nappal a gyilkosság elkövetése után derült fény. V. Dávid és K. Mihály beismerő vallomást tett, azóta előzetes letartóztatásban várták a tárgyalást.

A fiatalok azért ölték meg korábbi barátjukat, mert - mint mondták - a fiú eltávolodott tőlük, lekezelően, nagyképűen viselkedett, agresszíven bánt velük. Vadócz Attila tanácsvezető bíró az ítélet kihirdetése után a tényállást is taglaló indoklásban elmondta: noha sokféle találgatás volt arra vonatkozóan, miért ölték meg barátjukat a vádlottak, a bíróság és a szakértők sem találtak más magyarázatot a gyilkosságra, mint azt, amit a fiúk is elmondtak: "egyszerűen idegesítette őket a fiú", ezért elhatározták, hogy megölik.

A bíró közölte, hogy a bíróság enyhítő körülményként figyelembe vette a vádlottak beismerő vallomását és azt, hogy megbánták tettüket, és bocsánatot kértek. Súlyosbító körülménynek tekintette ugyanakkor, hogy társtettesként, előre kitervelten és ittasan követték el a bűncselekményt. Az ítélet szerint egy hónappal korábban határozták el, hogy megölik az osztálytársukat, majd felderítették a tó környékét, mindent előkészítettek a gyilkossághoz, és azt is gyakorolták, hogy miként hajtják azt végre.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. Az ügyben jogerős ítéletet a Pécsi Ítélőtábla hoz majd. Az ítélet kihirdetését követően Szabó H. Gábor, az áldozatot és családját képviselő ügyvéd újságíróknak azt mondta: korrekt ítélet született. Hozzátette: akármilyen súlyos ítéletet hoz is majd jogerősen a bíróság, esélyt ad a vádlottaknak, amit ők nem adtak meg az áldozatuknak.