Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szövetségesre vágyik a Fiat

Vágólapra másolva!
Hogy biztosítsa életben maradását, a Fiatnak szövetséget kell kötnie egy másik nagy gyártóval - jelentette be Sergio Marchionne vezérigazgató.
Vágólapra másolva!

Marchionne az elmúlt hetekben meglehetősen borúlátóan nyilatkozott az autógyártók jövőjéről, többek közt azt nyilatkozva, hogy a gazdasági nehézségek következményeként a világon körülbelül hat nagy gyártó maradhat, míg a többieket felvásárolják, vagy csődbe mennek. Valószínűleg éppen ezért nyilatkozta a napokban, hogy "a függetlenség nem fenntartható" állapot, és hogy cégének is szövetséges után kell néznie, ha át akarja vészelni a nehéz időszakot. Marchionne szerint az évi 5,5 milliónál kevesebb autót gyártóknak sürgősen meg kell erősödniük, főképp azért, mert a vezérigazgató szerint Európában csak három nagy gyártónak lesz nemsokára hely. Ebből egy német, egy francia-japán lenne. Utóbbival a Renault-Nissan duóra utalhatott Marchionne, míg harmadiknak mindenképpen a Fiatot képzeli el, méghozzá a PSA-konszernnel karöltve.

A Peugeot-Citroën kettőssel való szövetséget a Fiatban harminc százalékot birtokló Agnelli család korábban biztosan nem engedélyezte volna. Viszont mivel az olasz gyártó profitja akár 400 millió euróval is eshet idén, valószínűleg készek lehetnek feladni függetlenségüket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről