Alig szivárognak az uniós pénzek Magyarországra

Vágólapra másolva!
Két év alatt a 2013-ig lehívható uniós támogatások alig 1 százaléka érkezett meg Magyarországra. Bajnai Gordon fejlesztési miniszter az uniós támogatások szabályainak átalakítását javasolja - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A 2007-13 között lehívható 7000 milliárd forint uniós támogatás alig egy százaléka, 78,3 milliárd forint érkezett meg eddig Magyarországra - írja a Magyar Nemzet a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség adataira hivatkozva. Lassan halad a vállalkozások fejlesztésére fordítható mikrohitel-program is, eddig néhány száz kis értékű pályázatra fizettek ki 4,1 milliárdot.

A lap szerint Bajnai Gordon fejlesztési miniszter csütörtöki franciaországi tárgyalásai után elmondta, hogy a francia kormánynak tetszik az uniós támogatások szabályainak módosításáról szóló magyar javaslat. Ennek lényege az adható támogatások maximális összegének duplájára emelése és a munkahely megtartó vállalkozások támogatása.

Az uniós támogatások lehívását gyorsítanák azzal is, hogy a kormány az év hátralévő két hetében több száz, uniós támogatással megvalósuló nagyberuházást hirdet meg, amelyek megvalósításába szintén uniós forrásokat vonnak majd be.