Vágólapra másolva!
Hetven hulladéklerakót kell bezárni a jövő év közepéig, ugyanis műszakilag nem felelnek meg az európai uniós előírásoknak - mondta Dióssy László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára sajtótájékoztatón pénteken, Veszprémben.
Vágólapra másolva!

Ebből az következik, hogy azok az önkormányzatok és társulások, amelyek "először ébredtek" és sikerrel pályáztak, helyzeti előnyben vannak, nekik ugyanis nem kell majd a hulladékot messze szállítaniuk és nem növekednek a költségeik - fejtette ki a szakállamtitkár. Más önkormányzatok viszont azzal szembesülnek, hogy a közelükben nincsenek lerakók, s majd csak egy-két év múlva épülnek újak uniós forrásokból - tette hozzá.

Dióssy László tájékoztatása szerint az elmúlt két évben az Új Magyarország Fejlesztési Terv környezeti és energetikai programja keretében 59 milliárd forint állt rendelkezésre a már nem működő hulladéklerakók rekultivációjára.

Dióssy László közölte: az Észak-balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék Kezelési Önkormányzati Társulás 145 millió forintot nyert nemrég pályázaton, rekultivációs munkálatok előkészítésére. Az államtitkár rámutatott: ha a rekultivációs tervek elkészülnek, s az engedélyezési eljárásokat is lefolytatja a társulás, akkor minden bizonnyal sikerrel pályázhat a második fordulóban a 34 észak-balatoni település hulladéklerakóinak rekultivációjához szükséges költségekre.

A beruházás teljes költsége 4,3 milliárd forint, amelynek a 85 százalékát lehet a pályázaton elnyerni, 15 százalékot pedig a társulásba tömörült önkormányzatoknak kell összeadniuk - tette hozzá Dióssy László. Megjegyezte: 2013-ra kell teljesen befejezni a projektet, s ezzel 34 hulladéklerakót rekultiválnak Veszprém megye észak-balatoni térségében, s 400 ezer négyzetméternyi területet "adnak vissza" a természetnek.

Dióssy László kiemelte: amennyiben nyertes lesz a társulás pályázata a második fordulóban is, akkor többek között Balatonfüred 513 millió forintos rekultivációs beruházást valósíthat meg, Zircnek is jut 646 millió, Devecsernek pedig 220 millió forint.