Ma lesz a legnagyobb és legfényesebb a telihold

Vágólapra másolva!
December 12-én, péntek este a telihold fázis kísérőnk pályájának a Földhöz legközelebbi pontján következik be, ezért az év legnagyobb teliholdjától megvilágítva az átlagosnál fényesebb lesz az éjszaka ott, ahol nem takarja az eget felhőzet. A meteorológiai előrejelzések szerint erre hazánkban főként a keleti, északkeleti országrészben lesz esély, s leglátványosabb formáját éjfél körül mutatja majd.
Vágólapra másolva!

Holdunk elliptikus útvonalon járja körbe a Földet, amitől látszó átmérője enyhén változik. Amikor földtávolban jár, szögátmérője bolygónkról nézve fél fok, azaz 30 ívperc. Amikor viszont a Földhöz közel van, ennél mintegy 10%-kal nagyobb, 34 ívperc körüli. Ennek megfelelően keringése során mérete periodikusan ingadozni látszik.

Teliholdkor a Nap a Hold Föld felé mutató féltekéjének egészét megvilágítja, ekkor látjuk egésznek a Holdat. Holdunk akkor "süt" a legerősebben bolygónkra, amikor a telehold a pálya földközeli pontján következik be - erre idén december 12-én kerül sor, ezen az éjszakán lesz tehát a legfényesebb égi kísérőnk. A Hold ezen a napon 15 óra 17 perckor kel, és másnap reggel 7 óra 21 percig látható az égen, ám a jelenség leglátványosabb formáját éjfél körül mutatja majd.

A telihold felhőtlen időjárás esetén akkora fényt sugároz, hogy alatta az újságok nagyobb betűi lámpa nélkül is elolvashatók, sőt nem csak olvasni lehet a fényében, hanem éles peremű árnyékot is vetnek a tárgyak, amelyeknek a színe is felismerhető.

További érdekesség, hogy a Hold felszínén is ekkor figyelhetők meg legkönnyebben a színkülönbségek. A képzelt holdbéli arc formájában a környező területeknél sötétebb, bazaltlávákkal kitöltött, úgynevezett tengerek is könnyen felismerhetők szabad szemmel. Az alábbi ábra a Hold látszó méretét mutatja, amikor pályájának Földünkhöz közeli és bolygónktól távoli részén jár.

Forrás: NASA

A Hold látszó mérete egymáshoz viszonyítva földközelben (balra) és földtávolban (jobbra)

A meteorológusok sajnos a mai napra az ország nagy részén változóan felhős eget jósolnak. A nyugati országrészben csekély az esély rá, hogy a teliholdat látni lehessen, itt egész este és éjszaka is borult lesz az ég. A keleti, északkeleti megyékben azonban időnként elvékonyodik a felhőzet, ezeken a területeken rövid időszakokra lehet majd látni a Holdat, ezért este mindenképpen érdemes lesz egy-egy pillantást vetni az égre.