Ha kell, bankot menthet az MNB

Vágólapra másolva!
Ha egy hitelintézet olyan helyzetbe kerül, amellyel az egész pénzügyi rendszer stabilitását veszélyezteti, akkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ennek a hitelintézetnek rendkívüli hitelt nyújthat a hétfőn 377 igen szavazattal módosított MNB-törvény értelmében.
Vágólapra másolva!

A törvény kimondja, hogy a hitel rendelkezésre bocsátását az MNB attól teheti függővé, hogy a hitelintézet teljesítette-e a Pénzügyi Szervezet Állami Felügyelete által előírt intézkedéseket.

A jegybank kutatási, elemzési és döntés-előkészítési céllal személyes adatokat is kérhet állami szervezetektől, de olyan kóddal kell őket ellátni, hogy a személyek ne legyenek azonosíthatók. Az állami szervek körébe tartozik például az adóhatóság, a nyugdíj- és az egészségbiztosító, és a cégbíróság is. Részükre anonim kapcsolati kódot ad az MNB, amelyek olyanok, hogy a magánszemély ne legyen beazonosítható. Például a lakóhelyet csak kistérségi szinten lehet meghatározni.

A különböző szervezetektől beérkezett adatokat a jegybank összekapcsolhatja. Ezt követően viszont a kód és az átvett adatok közötti kapcsolatot helyreállíthatatlanul törölnie kell.

Szintén új elemként került be a jegybanktörvénybe, hogy a forgalomból kivont, törvényes fizetőeszköznek már nem minősülő bankjegyek beváltására közreműködőt (bankot, postát) is igénybe vehet a jegybank. A feltehetően hamis vagy meghamisított magyar és külföldi fizetőeszközt - vizsgálatra - az MNB-hez kell megküldeni. A módosuló szabályok 2009. január 1-én lépnek hatályba.