Amerika kiadhatja a világháborús parancsot, egész Európát érinti

Vágólapra másolva!
A súlyos háborús pszichózisban szenvedő Nyugat napról napra a világháború rémével fenyeget. Ukrajna támogatását az USA Európára testálta át, a magát védtelennek tartott öreg kontinens pedig olyan kétségbeesett lépéseket fontolgat, mint a közös európai atomfegyver vagy éppen a nemzeti sorkatonaság újbóli bevezetése.
Vágólapra másolva!

Az európai atomfegyvert szorgalmazó Manfred Weber már ez év januárjában egy nukleáris védelmi pajzs kialakítását szorgalmazta Európának. Az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője szerint ez a védelem egyfajta életbiztosítás lenne. 

"Az ukrajnai háború és Donald Trump lehetséges győzelme miatt Európa katonailag „meztelen” – mondta a német politikus.

Az amerikaiak átadták az európaiaknak az ukrajnai háború finanszírozását és támogatását. Mindegy, hogy hogyan alakul az amerikai elnökválasztás, ezt a háborút az európaiakra testálták

– mondta el a Magyar Nemzetnek Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója, és hozzátette, ezért akarják Magyarországot is bepréselni a háborúba.

Leopard2, tank,
Leopard 2-es tank
Fotó: Photo by Sean Gallup/Getty Images / Photo by Sean Gallup/Getty Images

A szakértő arra is rámutatott, hogy hamarosan elfogy az ukrán hadköteles korú utánpótlás, és ha a 650 ezer, külföldön lévő ukrán férfit haza is küldik, az is csak egy évre lenne elég csakúgy, mint a nagyjából 350 ezres NATO-haderő.

Kiszelly Zoltán megjegyezte, azért szeretnék Magyarországot is a háborús koalícióba bepréselni, mert ha mi nem, akkor a többiek sem küldenek majd katonákat. 

"Ugyanakkor, ha a nyugati katonákat beküldenék Ukrajnába, akkor az oroszok őket is legitim célként tekintenék, ezért is akarják az uniót atomfegyverrel ellátni, hogy elrettentsék Oroszországot" – tette hozzá Kiszelly Zoltán Manfred Weber javaslatára. Emlékeztetett, az európai atomfegyver kérdését a volt német külügyminiszter, Joschka Fischer is felvetette már korábban. Mivel a németeknek nem lehet külön atomfegyvere, ezért most európait akarnak – mondta a szakértő.

A Bundeswehr leépült


Manfred Weber fegyverkezésre szólító retorikája mellett párttársa, Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök is lényegesen több pénzt kér a német haderőnek, a Bundeswehrnek. Ahhoz, hogy a védelmi költségvetés a bruttó hazai termék három százalékára emelkedjen, szerinte új prioritásokra van szükség.

Az olyan dolgok, mint a szociális állampolgári juttatások rossz prioritás, a biztonság és az adócsökkentés a megfelelő

– nyilatkozta.

Emellett szerinte a Bundeswehr rendelkezésére álló pénzt is mielőbb a csapatokhoz kell juttatni. Söder szerint az első lépés a Bundeswehr felszerelési hiányosságainak megszüntetése és új fegyverrendszerek létrehozása. Ide tartozik a drónsereg is. Ugyanakkor tervre van szükség a kötelező katonai szolgálat öt-hét éven belüli bevezetésére is, ismételte meg Weber javaslatát.

A német egység pillanatától Németország csak baráti és semleges országokkal van körbevéve, és először a történelemben a német hadseregnek nincs politikai meghatározó szerepe. De a jelenlegi helyzetben egész Európában eluralkodott az a vélemény, hogy bármelyik pillanatban támadhatnak az oroszok, és bár a NATO sokkal nagyobb erőt képvisel, Németországban mégis vita indult a sorkatonaság újbóli bevezetéséről

– mondta a lapnak Nógrádi György.