355.Talabér Andrea - Sevilla, Spanyolország

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Talabér Andrea válaszol Sevillából.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Igazi pesti hölgy vagyok, ott születtem, ott koptattam az iskolapadot, ott nőttem fel, ott kezdtem el dolgozni, és talán pont a nagyvárosi élet nyitottságából fakadóan onnan kezdtem el utazgatni és ismerkedni a külvilággal is. A spanyolt mint második idegen nyelvet még a gimnáziumi évek alatt kezdtem el tanulni, de komolyabban csak az egyetemi tanulmányok során vettem. Kezdetekben nem is tetszett, sőt egyenesen ki nem állhattam, amolyan koloncot hordtam a nyakamon, egészen addig, amíg a Közgáz anyanyelvi lektorának, óraadási stílusának, dinamizmusának és a spanyolokra annyira jellemző pozitív életszemléletének köszönhetőn teljesen elvarázsolódtam és hosszú távú célokat kezdtem el szövögetni. Igyekeztem minden alkalmat megragadni arra, hogy a spanyol ismereteimet fejlesszem, tanultam, amint tehettem, kiutaztam megtapasztalni az olvasottakat, ismerkedtem, barátokat szereztem. Ez az egész odáig fajult, hogy a tavalyi év júliusában végső elhatározásra jutottam: kipróbálom magam az ibérek között is. A "Budapestről próbálok Spanyolországban munkát keresni" nehézségeire itt most nem térnék ki, elég annyi, hogy fáradozásaim eredményeképp egy nemzetközi fuvarozással foglalkozó spanyol céggel sikerült megállapodásra jutnom, és ez év februárjától kiköltöznöm az andalúz fővárosba, Sevilla nemes, vidám és tarkabarka egyéniségei közé. Úgyhogy idestova tíz hónapja dolgozom itt mint flottafelelős és koordinátor.

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Andalúzia Spanyolország legszegényebb területe, a munkanélküliségi ráta ebben a nehéz időszakban már meghaladja a 18 százalékot, a munka nélkül élők többsége nő. Az alapműveltségi szint tapasztalatom szerint jóval szerényebb, mint a magyaroké, iskolázottság területén is jóval előbbre járunk. Viszont az itteni emberek nagyon tudják élvezni az életet, nagyon fontos szerepe van a családnak és az összetartásnak, a rokonságon belüli széthúzás nem jellemző. Nem tapasztalom azt a magyarokra oly jellemző irigységet és a "csak azért is kiszúrok a másikkal" szemléletet. Sevilla igazi mediterrán város, rengeteg életkedvvel, nyüzsgő éjszakai élettel, színes kulturális programok garmadájával. Az ember nem győz választani.

Mi hiányzik Magyarországról?
A család és a barátok nagyon, illetve a hazai gazdag és változatos ízek. A jamón serrano jó, de a hatodik nap után már szeretnél kicsit mást is enni. A magyar házi pirospaprikának nincs párja, majoránna nélkül meg nem tudok élni. Karalábé és petrezselyemgyökér sincs sehol a környéken. Amikor hazamegyek, akkor csapunk a csajokkal egy igazi túrós palacsintázós partit a régi idők emlékére.

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az itteni lazaság, jókedv, rengeteg napfény. Az, hogy télen is minimum 15 fok van. A mosoly az emberek arcáról, az itteni kollégák, barátok. Alapvetően az a speciális hangulat, ami itt uralkodik és olyan nehéz szavakba önteni.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
A spanyolok mindig sírnak valami miatt, de azért általánosan jóval jobban élnek, mint a magyarok. Szerintem az mindent elmond, hogy a várható élettartam a nők esetében épp Spanyolországban a leghosszabb a világon, a férfiaknál pedig bent vannak az első három között. Egy héten többször is étteremben vacsoráznak, délutánonként szívesen beülnek sörözni, kávézni a barátokkal, a lakások berendezése a jó ízlés mellett arról is árulkodik, hogy nem kell annyira összeszorítani magukat, mint ahogyan az Magyarországon szükséges.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
Parkolás nagyon változó, zónák szerint, mozi 5-8 euró (1325-2120 forint), buszjegy 1,1 euró (292 forint), sör 3-5 euró (795-1325 forint), kávé 1 euró (265 forint).

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Ha kétszobásat és normálist szeretnél (mert van itt minden), akkor 6-800 eurót (159 000-212 000 forint) félre kell tenned havonta ilyen célra, de vannak ennél jóval drágább megoldások is természetesen, ízlése válogatja.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Kényelmesen élek, nem panaszkodhatok, kisebb utazásokat is megengedhetek magamnak és 4-6 havonta egy hazaút is belefér. Egyelőre konkrét cél nélkül igyekszem gyűjtögetni a pénzmagot, egy kis megtakarítás mindig jól jöhet. Amin nagyon sokat lehet spórolni, az az, hogyha magadra főzöl. Én otthon is nagy konyhásznak számítottam, úgyhogy nem okoz gondot elkészíteni pár jó fogást. Az alapélelmiszerek ugyanannyiba kerülnek, mint otthon, ha étteremben eszel, akkor viszont számolj háromszoros árakkal.

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Mindig? Nálam ez igen változó. Háromévesen kötéltáncos szerettem volna lenni, kilencévesen pedig festőművész. Végül is környezetmérnökké és okleveles közgazdásszá cseperedtem, és most abszolúte nem ebben dolgozom. De az élet már csak ilyen.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
Nem akarok megbántani senkit, de sokkal jobb. Reggel a buszsofőr ahelyett, hogy az orrom előtt bezárná az ajtót, megkérdezi, hogy vagyok, nem lökdösnek a 4-6-os villamoson, és alapvetően az emberek nem annyira neurotikusok, mint Pesten. A munkahelyi idegességet pedig soha nem viszik haza, mert előtte elmennek valahova levezetni, legyen az sport, szórakozás vagy séta a parkban.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
Úgy konkrétan nem tartok semmitől, reményeim pedig mindig vannak.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
A karácsony, a gazdasági krízis, az ETA felszámolására tett kísérletek és azok sikere, a Liga (foci) és természetesen az időjárás.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
A Madoff-botrány, az Európai Parlament nemet mond a 65 órás munkahétre, téves terrorriasztás a madridi USA-nagykövetségen, a Sevilla FC esélyei a Ligában és az UEFA kupában.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Bárról bárra. Vagyis megbeszélsz egy találkozót valakivel valahol, és utána egy-egy kávé, sör vagy pohár bor után tovább vándoroltok új helyeket megismerni. Salir - a szó magyar jelentése kimenni - a spanyoloknál a legnépszerűbb nemzeti sport.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Azt mondhatnám, számos és számtalan. Mozi, színház, koncertek, különféle szabadtéri előadások, barátokkal való találkozás, éttermek, bárok, kávézók, nem is tudom, érdemes folytatni?

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Jó kérdés. Én jól érzem magam itt, de ki tudja, ők mit gondolnak a jövőben. Lehet, hogy pont visszavágynak majd a gyökerekhez, ki tudja.

<