Soha nem fogyott ennyi videojáték a briteknél

Vágólapra másolva!
A tavalyi évben 23 százalékkal növekedett a brit videojáték-piac, elérve a négymilliárd fontos (1200 milliárd forint) értéket - adta hírül a BBC. A növekedés az elmúlt négy évre vetítve számít igazán nagynak, mivel ennyi idő alatt megnégyszereződött a forgalom.
Vágólapra másolva!

A növekedésben oroszlánrész jutott a Nintendo játékgépeinek. A mozgásérzékelős Wii-re adták el tavaly összes szoftver csaknem negyedét, összesen több mint húszmillió példányt, de ettől alig maradnak el a Nintendo DS eladási példányszámai 19,1 milliós példányszámmal. Xboxra csaknem 15 millió, Playstation 3-ra (PS3) pedig több mint 10 millió játékszoftvert értékesítettek.

A Sony hordozható PSP-konzoljáról és a PC-s piacról nem közölt részletes adatokat a felmérést készítő brit videojáték-kiadó szövetség (ELSPA) és a GFK piackutató. A fenti számokból azonban kiviláglik, hogy a PC-s piac aligha rúghat labdába a szigetországban a konzolok növekvő forgalma mellett, ahol a PS3-szoftvereknél is 145 százalékos volt a növekedés (igaz, a tavalyi volt a modell első teljes éve a piacon).

Az ELSPA szerint a növekedés elsősorban az alkalmi játékosokat megcélzó és a családbarát szoftvereknek köszönhető. "Ezek tényleg felnyitották a piacot olyanok előtt is, akiknek korábban meg sem fordult a fejükben, hogy videojátékot vegyenek" - nyilatkozta a szervezet vezetője, Michael Rawlinson.

"Míg 2010-ben sok olyan megjelenés lesz, amelyekre érdemes várni, az idei évre nem tudnék mondani kapásból semmi igazán izgalmasat" - nyilatkozta a BBC-nek a királynő által is lovaggá ütött brit játéktervező, Pete Molyneux. "Mindenki úgy véli, hogy a videojátékokat a viszonylag magas áruk ellenére is megéri megvenni, mert jó szórakozást biztosítanak, de ebben én nem vagyok olyan biztos." A szakma veteránja szerint a mostani sikereket csak úgy lehet fenntartani, ha a szoftverek olcsóbbak lesznek, ami már csak azért is nehéz kérdés, mert a Nintendót leszámítva az összes játékkonzol veszteséges, és főleg a programok eladásából származik profit.