361. Navon Sarah - Arad, Izrael

Vágólapra másolva!
Az iWiW a világ körül című sorozatunkban külföldön élő magyarokat, illetve Magyarországon élő iWiW-felhasználókat keresünk meg a közösségi portál segítségével, hogy mutassák be ők azt a várost, ahol élnek. Minden nap egy újabb várossal - és egy újabb külföldön vagy hazánkban élő magyarral - ismerkedhetnek meg olvasóink. Ma Navon Sarah mesél az izraeli Aradról.
Vágólapra másolva!

Mióta, hogyan és honnan vetődtél oda, ahol most élsz, és mit csinálsz ott?
Tíz és fél éve, 1998 őszén vándoroltam be Izraelbe férjemmel és két lányom egyikével hármasban. Előtte hosszú ideig, évtizedekig Németországban éltem. 56 évesen, a nyugdíjkorhoz közeledve úgy gondoltuk, életünket itt szeretnénk folytatni. Előzőleg, turistaként többször jártunk Izraelben, és már akkor kiválasztottuk lakóhelyül Arad várost. Itt én már nem vállaltam munkát, otthon vagyok, vezetem a háztartást, nyelveket tanulok, hébert és angolt, s mindazt csinálom, amire a munkában eltöltött évtizedek alatt nem volt időm, de szerettem volna. Járok az itteni szabadegyetem kurzusaira, megismerkedtem a komputerrel, családtörténetet készítettem..

Hogyan mutatnád be 5-10 mondatban a várost/országot, ahol laksz, szerinted miben jobb, miben rosszabb?
Arad egy kisváros, 25 000 lakossal a Negev sivatag szélén, kb. 200 km-re mind Tel-Avivtól, mind Jeruzsálemtől. Legközelebbi nagyobb város, ahol egyetem, kórház és a fontosabb hivatalok is vannak, Beer-Seva, 45 km-re innen, oda 30 percenként jár autóbusz Aradról és vissza. Aradnak egészséges, jó klímája van, mert 600 méterrel fekszik a tengerszint felett. A levegője olyan tiszta, hogy asztmásoknak is ajánlott hely. Nyáron száraz meleg van, ami az állandó sivatagi szél miatt jól bírható, télen pedig enyhe, ritkán esős, gyakran napos időnk van. Félórányira (autóval, autóbusszal) van a Holt-tenger, ahol a víz és a sós levegő is jó orvosság mindenféle bőr-, csont- és ízületi bántalmakra. A városban kevés munkalehetőség van, ezért a fiatalok gyakran elköltöznek, így itt sok a nyugdíjas korú és az új bevándorló, mert azok letelepedését az állam anyagilag segíti. A lakosság 50-60 százaléka orosz anyanyelvű, de sok az Etiópiából bevándorolt is. Izraelt, mint országot, nem kell itt bemutatnom, már mások megtették előttem, ha valaki mégis szeretne tájékozódni, ajánlom a Bibliát (ahol már említenek egy Arad nevű települést is) vagy a számtalan könyv, útikönyv, folyóirat egyikét.

Mi hiányzik Magyarországról?
Magyarországról a magyar nyelv hiányzik, a magyarul játszó színházak, a magyar nyelvű könyvek, sajtótermékek és a magyar beszélgetés lehetősége (már házon kívül is).

Mi hiányozna, ha eljönnél onnan?
Az ide tartartozás érzése, a szép lakásunk, ahonnan az eget is és a földet is elérhetőnek érzem, mert nem vagyunk körös-körül beépítve, hanem a szabad sivatag vesz körül, a holt-tengeri fürdőzések.

Milyen az életszínvonal az itthonihoz viszonyítva? Mennyire tűnnek kiegyensúlyozottnak, boldognak az emberek?
Az életszínvonal itt, Aradon hasonló az EU mediterrán országaihoz (az ország középső részén lényegesen magasabb). A lakások jó része kicsi és egyszerű, mert régi, az élelmiszerek viszont errefelé olcsóbbak, mint a központi országrészben. Az embereknek fontos az étkezés, a család, a közös ünnepek, amiből itt sok van. Sokan élnek kis keresetből vagy állami támogatásból, de itt melegség van az emberek között is, ami elégedetté is teszi őket. Akinek az igényei mások, elköltözött az iparilag fejlettebb vidékre. Persze itt is vannak, akik mindenből még többet szeretnének, lehetőleg munka nélkül, az államtól. Különösen a volt Szovjetunióból érkezettek között vannak ilyenek, akik még nem tanulták meg, hogy mindenki elsősorban magáért felel, s csak szükség esetén fordulhat a közösséghez segítségért. De ez idő kérdése: egy-két generáció kell, hogy megtanulják.

Mennyibe kerül egy óra parkolás, buszjegy, mozijegy, egy sör, egy kávé?
A parkolás itt ingyenes, sok hely van. Buszjegy nyugdíjas korúaknak és tanulóknak helyben 2 sékel (108 forint), Arad-Beer-Seva vonalon 6 sékel (324 forint), Arad-Tel-Aviv vonalon 17 sékel (918 forint), másoknak a duplája. Egy kávé, kakaó kb. 12 sékel (648 forint), egy mozijegy 20 sékel (1080 forint) Aradon.

Mennyibe kerül egy kétszobás lakás havi bérlete a belvárosban?
Egy átlagos lakás, amiben van nappali, két hálószoba, konyha és fürdő, kb. 300 dollár (63 600 forint) havonta plusz városi adó, no meg a villany, gáz stb. Csak összehasonlításként ugyanolyan lakás Tel-Avivban kb. 1000 dollár (212 000 forint) havonta.

A jövedelmedből mennyit költesz magadra és mennyit tudsz félretenni? Mire spórolsz, mire gyűjtesz?
Mi férjemmel kettőnk nyugdíjaiból és az ő plusz keresetéből (heti 20 órát dolgozik még) jól élünk. Az egyik nyugdíjat félre tudjuk tenni, illetve abból a lakáskölcsönt tudtuk 15 év helyett nyolc év alatt visszafizetni, és emellett sokat utazunk is, Európába és az Egyesült Államokba, ahol egy lányunk él családostul, Magyarországra is évente. Van hangverseny- és operabérletünk, ami persze azzal jár, hogy Tel-Avivba megyünk előadásonként, mert ilyesmi a mi kisvárosunkban nemigen van. Ez azért is lehetséges, mert mi olcsón élünk itt, nem tartunk autót (ha kell, bérelünk).

Azzal foglalkozol, amivel mindig is szerettél volna?
Most mindazzal foglalkozom, amire korábban nem értem rá, sokat olvasok, internetezek, nyelveket tanulok, érdekes társasági körökbe járok, gyógyfürdőkbe megyünk, kirándulunk, utazunk. Ráérek nyugodtan főzni, naponta frissen a modern egészséges életmód szerint.

Milyen a mindennapok hangulata az itthonihoz viszonyítva?
A mindennapok hangulata a napi politikától függ. Ha béke, de legalább fegyverszünet van körülöttünk, akkor az emberek általában elégedettek, persze itt is mindenki szeretne még jobban élni, még többet beszerezni, de tudnak a napi, családi életnek is örülni.

Mitől tartasz, és mi az, amiben reménykedsz?
A háborútól tartok, és a betegségektől. Abban reménykedem, hogy béke lesz már végre és hogy a nagyobb betegségek elkerülik a családomat.

Mi most a legfőbb hétköznapi beszédtéma nálatok?
Most persze a harci események, a pénz értéktelenedése és a klímaváltozás.

Mi van a helyi újság címlapján, amikor ezt írod?
Az újságok is ezzel vannak tele.

Mi a legjellemzőbb szabadidős tevékenység felétek?
Szabadidőben az emberek összejönnek egymásnál vagy vendéglőben, jókat esznek együtt, beszélgetnek. A fiatalok inkább diszkóba járnak. A sok orosz bevándorló hatására sok zenei, komolyzenei rendezvény is van itt, vagy szerveznek autóbuszos utazásokat máshová ilyen rendezvényekhez.

Hányféle szórakozási lehetőséged van szombat este?
Mi szombat esténként otthon vagyunk, a minket érdeklő rendezvények inkább hétköznapokon vannak. Szombat este keresek a televízióban valahol egy jó műsort, a szatellitantennánkkal sok európai adót elérünk, Németországból és Franciaországból is többet, a legnívósabb az ARTE műsora. Magyarországról csak a Duna televízió fogható nálunk. Vagy olvasok újságokat, ittenieket és lapokat Magyarországról és Németországból is és könyveket. Sok könyvünk van, minden utazáskor hozunk néhányat Magyarországról is, Németországból is.

Kívánod-e, hogy a gyerekeid ott éljék le az életüket, ahol te most élsz?
Egyik lányom itt él, Izraelben, de nem Aradon, hanem az ország központi részében, ahol jó munkalehetőséget és széles baráti kört talált. Ez így szokásos. A másik lányom az Egyesült Államokban él, ott ment férjhez, három gyermeke, jó munkája van. Onnan nem fog eljönni. A lányaim, bár Németországban születtek, még jól beszélnek magyarul is, az unokák már nem. Mi pedig ezt így elfogadjuk, és látogatjuk őket, amikor csak tudjuk.

<