Felfüggesztették a ferihegyi sztrájkot a szakszervezetek

Vágólapra másolva!
Szerda reggel felfüggesztették a sztrájkot a Ferihegyi repülőtéren a Budapest Airport dolgozóit tömörítő szakszervezetek. A tárgyalások ismét eredménytelenek voltak, a dolgozók a sztrájkfenyegetést továbbra is fenntartják, így egyelőre nem lehet tudni, hogy a sztrájk szünetelése mennyire lesz tartós. A reptér egyes terminálja egyelőre még zárva marad, de késésekre Ferihegyen szerdán egyáltalán nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

Szerdán reggel 6 órától átmenetileg felfüggesztették a sztrájkot a szakszervezetek a Ferihegyi repülőtéren. Szollár Domokos, a Budapest Airport (BA) szóvivője az [origo]-nak azt mondta, hogy reggel egy egymondatos levelet kaptak a szakszervezetektől, amely a sztrájk szüneteltetéséről tájékoztatta a reptér üzemeltetőit. A levél arról nem szólt, hogy a munkabeszüntetést mennyi időre függesztik fel a dolgozók, illetve hogy tervezik-e a sztrájk folytatását a későbbiekben.

Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy a jövőben szakaszos munkabeszüntetéssel, illetve a sztrájkfenyegetés fenntartásával kívánnak nyomást gyakorolni a munkáltatóra. A szakszervezeti vezető közölte: amennyiben folytatnák a sztrájkot - mivel bejelentési kötelezettségük nincs - csak néhány órával korábban jelentenék azt be. A BA erre reagálva felháborítónak nevezte, hogy az érdekképviseletek Gaskó István "gördülő" sztrájk módszerét alkalmazzák a reptéren. Ezzel a reptér üzemeltetője szerint a sztrájkolók az utasokkal és a légitársaságokkal "packáznak".

Szollár Domokos az [origo]-nak elmondta, hogy a reptéren a sztrájk miatt bevezetett működési rend egyelőre nem változik. Továbbra is a 2A és 2B terminálok üzemelnek, a Ferihegy 1 terminált pedig zárva tartják. A schengeni övezeten belül közlekedő járatok a 2A terminált használják, a schengeni övezeten kívülről érkező, vagy oda induló járatok pedig a 2B-t. Szerda reggel az eddigi gyakorlatnak megfelelően minden járat el fog indulni, késésekre nem számítanak - mondta a BA szóvivője.

Az utasoktól azt kérik, hogy a szokásos időben, a járatok indulása előtt 1,5-2 órával érkezzenek meg a reptérre. A Budapest Airport reggel az MTI-nak ezt a tájékoztatást adta, hogy minimum 24, de inkább 48 óra kell az 1. terminál újraindításához. Szollár Domokos az [origo]-nak azt mondta, 11 óra körül újra megvizsgálják a helyzetet, és ennek függvényében akár korábban is sor kerülhet az 1. terminál újranyitására. A BA kora délutáni tájékoztatása szerint ugyanakkor a terminál egyelőre még zárva marad.

Eredménytelen tárgyalások

A szerdai egyeztetés is eredmény nélkül ért véget Ferihegyen. A BA közleménye szerint a szakszervezetek nem voltak kíváncsiak a kompenzációs rendszerre, megérkeztek, majd kirohantak a tárgyalásról. A reptér vezetése csütörtökön délelőtt 10 órakor újabb tárgyalásra várja a szakszervezeteket az új kollektív szerződésről. A BA tájékoztatása szerint a korábbi, keddi egyeztetés is eredménytelenül zárult. A Budapest Airport javasolta, hogy az egyeztetésekbe vonjanak be munkaügyi közvetítőt, ezt azonban a szakszervezetek elutasították, mert nem tudtak megegyezni a közvetítő személyében.

A munkaadó szerint a szakszervezetek visszatértek eredeti követeléseikhez. Az érdekképviseletek közben azt bírálták, hogy a Budapest Airport eltávolította munkahelyükről a "sztrájkőröket". A BA kedd esti közleménye szerint a magyar jog a sztrájkőr intézményét nem ismeri, a sztrájkolóknak viszont a jogszabályok szerint a munkáltató által kijelölt helyen kell tartózkodniuk a sztrájk ideje alatt.

A Budapest Airport dolgozóit képviselő szakszervezetek hétfőn délután 4 órától kezdték újra a december 22-én felfüggesztett sztrájkjukat, amelyet egy új kollektív szerződésért indítottak. A sztrájk támogatottsága a második nekifutáskor alacsonyabb volt a decemberinél, járatot nem kellett törölni és a gépek menetrend szerint indultak. Tavaly decemberben a sztrájk huzamosabb ideig nehezítette a reptér működését, a munkáltató és a szakszervezetek azonban ezalatt sem kerültek közelebb a szerződési feltételekről szóló tárgyalásokon.