Szimmetrikus depressziót jósol az Equilor

Vágólapra másolva!
Az idei esztendő, 2009 a szimmetrikus depresszió és recesszió éve lehet Szécsényi Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. ügyvezető igazgatója szerint. A világgazdaság szereplői egymással szoros függőségben vannak, ezért mindenkinek közös érdeke a helyi és nemzetközi stabilitás fenntartása - tette hozzá a cég ügyvezetője az Equilor csütörtöki sajtóbeszélgetésén.  
Vágólapra másolva!

Ezért az egyes régiók különböző időpontokban és különböző mértékben fognak visszaesni, oly módon, hogy a folyamat végén minden résztvevő alacsonyabb szintre kerül anélkül, hogy bármelyik összedőlne. A cégvezető szerint lehet átrendeződés az erőviszonyokban és elképzelhetőek kisebb csődök is, de a fő nagyságrendi különbségek és trendek fennmaradnak továbbra is.

Az Equilor devizapiaci szakértője, Szántó András szerint Magyarország jelenleg kettős csapdában van kamatpolitikája kapcsán. Miközben a magas kamat és erős forint mellett elhúzódó recesszióra, magas államháztartási hiányra lehet számítani, addig az alacsonyabb jegybanki kamat és gyengülő forint esetén csökkenhet az állami büdzsé hiánya, igaz ez utóbbi esetben számítani lehet a bankrendszer növekvő kockázataira az esetlegesen csődbe jutó adósok miatt.

Szegner Balázs üzletfejlesztési igazgató ugyanakkor a magyar cégek papírjai közül a Richtert emelte ki, mint jó részvénypiaci befektetést. A gyógyszeripar defenzív szektor, amely válság idején relatíve jobban teljesít a többi ágazatnál, mivel a termékek nem annyira árérzékenyek.

A Richter, exportőrcég lévén profitál a forint gyengüléséből, ugyanakkor 2009-ben csökkenhet kivitele a FÁK-országokba - hangsúlyozta Szegner. Elhangzott az is, hogy a Richter idén januárban a legnagyobb súlyú részvény lett a budapesti tőzsdén. Ez a nagybefektetők érdeklődését is felkeltheti a cég iránt. Vonzó lehet az is, hogy a papír felülteljesítette a BUX-indexet az elmúlt időszakban.