Mintatermészet - fotókiállítás a Természettudományi Múzeumban

Vágólapra másolva!
Mintatermészet címmel Somogyi Márk természetfotóit bemutató kiállítás látható a Magyar Természettudományi Múzeumban Budapesten.
Vágólapra másolva!

"Egy érzékeny szemű ember rácsodálkozása arra a természetre, amely mindennek kiindulópontja" - mondta Somogyi Márk fotóművészről és alkotásairól a kiállítás megnyitóján Szemadám György festőművész, író. A művész a számítógépet arra használja, hogy a tónusokat, kontrasztot, színeket beállítsa, de nem lép át az elektrográfia műfajba, a virtuális világba. Ezek a fotográfiák közel állnak a képzőművészeti alkotásokhoz, a fotók némelyike akvarell, grafika érzetét kelti - hangsúlyozta Szemadám György.

Somogyi Márk 1973-ban született Budapesten. Tanulmányait a fővárosban kezdte, majd Svájcban folytatta, a fotográfia alapjait Genfben sajátította el. 1997-ben költözött vissza Magyarországra. 2000 óta számos hazai és külföldi elismerésben részesült, a többi között 2008-ban Az Év Természetfotósa pályázaton I. helyezést kapott "Kompozíció, forma és kísérletezés" kategóriában, valamint a Magyar Fotóművészek Szövetsége különdíját Mozdulatlan vízfolyás című alkotásáért.

Forrás: Somogyi Márk

Vízpart-kompozíció

Ajánlat: Az Év Természetfotósa 2008 díjnyertes képei

"Azt tapasztalom a természetet figyelve, hogy a nagyon nagy gyakran megismétlődik a nagyon kicsiben. Ebből kifolyólag akár macro felvételt készítek, akár 600 mm-es teleobjektívvel fotózom, mindig megtalálom a számomra érdekes jelenetet. Fontos hogy fotózás/exponálás előtt elképzeljem a majdani fotót és ezáltal tudatosan fotózzak. Mikor előttem van egy téma, több szinten látom: látom a valóságot, látom a benne rejlő vizuális lehetőségeket vagyis azt, amit én ki szeretnék hozni belőle, és látom a technikai lehetőségeket illetve annak befolyásait (kompozíció, fókuszpont, síkban vagy térben való gondolkodás)" - mondta el a fotóművész az [origo] olvasóinak.

Forrás: Somogyi Márk

Vízfolyás által hagyott mintázatok a homokban

A kiállítás április 13-ig várja a látogatókat a Magyar Természettudományi Múzeumban (Budapest, VIII. ker., Ludovika tér 2-6.).