Ingyenes Quake a böngészőben

Vágólapra másolva!
Elindult a böngészőbe költözött klasszikus lövöldözős játékot kínáló Quake Live. A játékosok már el is özönlötték a regisztrációs oldalt, így az igyenes FPS iránt érdeklődők többperces várakozásra számíthatnak, mielőtt kézbe foghatják virtuális puskájukat.
Vágólapra másolva!

Sajnos a Quake Live egyelőre nem érhető el a széles publikum számára - mi is egy ismerős jelszavával próbáltuk ki -, bár a honlapján fel lehet iratkozni tesztelőnek, így kis szerencsével bárki hozzáféréshez juthat. Mi is az a Quake Live? Nem más, mint az ismert lövöldözős játék, a Quake III Arena webböngészőben futtatható változata, amely köré egy kisebb közösségi szájtot is építettek.

Belépés után egy néhány megabájtos kliensprogramot kell telepíteni, ez teszi lehetővé a háromdimenziós grafikájú játék futtatását. Próbáink során Firefoxban volt hajlandó működni a Live verzió, Internet Explorerben nem igazán, ráadásul egyelőre csak windowsos PC-ről lehet használni, később azonban a Mac-tulajok is csatlakozhatnak majd a játékhoz.

Forrás: [origo]
Itt lehet kérni béta elérést a szájton

A grafika talán még jobb is

A grafika gyakorlatilag ugyanolyan, mint az eredeti játékban, sőt, talán még szebb is: ez nem véletlen, hiszen a Quake III tíz évvel ezelőtt jelent meg, azóta a hardverek teljesítménye jelentősen nőtt, így vált lehetővé az, hogy akár egy böngészőben is játszani lehessen. Az újjáéledt Quake-et az üzemeltető iD Software eddigi nyilatkozatai szerint teljesen ingyenesen lehet majd játszani, cserébe persze a játékosoknak reklámokat is kell majd bámulniuk, emellett szponzorációból kívánják fedezni a szolgáltatás működési költségeit.

A Quake Live szájt a közösségi oldalak számos ismervét magán hordozza, így például lehet rajta üzeneteket váltani az ismerősökkel. Az online, más humán játékosok elleni mérkőzések kiválasztását jelentősen segíti, hogy a rendszer több nehézségi szinten való harcot biztosít, így a kezdőknek is van módjuk velük azonos "súlycsoportú" ellenfelekkel gyakorolni.


Browserből is olyan, mint az eredeti

Arénaharc böngészőből

Bár a böngészős Quake-et teljes képernyőre nagyítva is lehet játszani, ez a mód tesztünk alkalmával még nem működött jól, így kénytelen voltunk kisebb ablakban nekivágni az eszelős lövöldözésnek, ezen szaggatást vagy grafikai problémákat egyáltalán nem tapasztaltunk. A Q3-at ismerők számára pályák jelentős része ismerős lehet, de újdonságokba is bele lehet futni.

Forrás: [origo]
Böngészőben fut a játék

A hangulat gyakorlatilag ugyanolyan mint régen, az egyszerű deathmatch mellett egyéb játékmódok, így például a csapatok zászlóiért zajló capture the flag-ütközetek is elérhetők, de lehetőség van a számítógép ellen is gyakorolni, ez akár offline módban is működik. Így előzetesen elnyerte tetszésünket a Quake Live, az ingyenes szolgáltatás jó eséllyel lesz a számítástechnikai géptermekben és irodai PC-k mögött gubbasztó felhasználók kedvence.