Soha nem látott bukás a Wall Streeten

Vágólapra másolva!
Csökkentek, valamivel napi mélyponton felett zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók a hét utolsó kereskedési napján. A pénteki végeredmény alapján a két vezető index, a Dow Jones és az S&P 500 bő 8 százalékos veszteséget volt kényelen elkönyvelni januárban, amire még nem volt példa a mutatók történetében. Az úgynevezett január indikátor nem sok jót ígér az év hátralévő részére.    
Vágólapra másolva!

A harminc vezető amerikai részvény mozgását jelző Dow Jones Industrial Average (DJIA) pénteken 8001 ponton végzett, ami 1,8 százalékos viszaesést jelent a csütörtöki végeredményhez képest.

A technológiai ágazat mutatója, a Nasdaq 2,1 százalékkal 1476 pontra süllyedt, az S&P 500 pedig 2,2 százalékkal 825 pontra gyengült. A befektetők pesszimista hozzáállását bizonyítja, hogy utóbbi mutató részvénykosarában szereplő félezer papírból 444 veszített értékéből.

A pénteki visszaesést elsősorban a csalódást keltő vállalati eredmények okozták. A Honeywell International 2,6 százalékos profitnövekedést jelentett, ami megfelelt az előzetes várakozásoknak, a társaság nem változtatott 2009-as kilátásain sem, ám bevételei elmaradtak a várttól, és ez éppen elég volt a gyengüléshez. A Procter & Gamble, a világ vezető fogyasztásicikk-gyártója bár 53 százalékos nyereségnövekedésről számolt be, ám ennél is jobbat várt a piac, így a cég részvénye veszített értékéből.

Javította ugyanakkor a pesszimista hangulatot a kormány előzetes becslése a negyedik negyedéves GDP alakulásáról, amely a piaci várakozásoknál jobb negyedet sejtet. A hangulat romlásához az előző nap megjelent kedvezőtlen foglalkoztatási és tartós javak rendelésállományát bemutató statisztikák is hozzájárultak.

A DJIA 8,8, az S&P 500 pedig 8,6 százalékos veszteséggel zárta a hónapot, ilyen jelentős januári csökkenésre még nem volt példa a két index történetében. Ha az úgynevezett januári indikátorból indulunk ki, akkor sok jóra nem lehet számítani a részvénypiacokon. A mutatót Yale Hirsch, a Stock Traders Almanach elnöke és alapítója hozta létre. Az indikátor azon elméleten alapszik, hogy az S&P 500 első havi teljesítménye meghatározza a piac irányát az egész esztendőre. Eddig jól szerepelt a mutató: 1950 óta 80 százalékban pontos volt. A978 volt az egyik kivétel, akkor a januári több mint 6 százalékos veszteséget év vévégre ledolgozta az S&P 500, végül 1,1 százalékos pluszban zárt.