Hallgatni fog a parancsra a Firefox

Vágólapra másolva!
A 3.2-es verzióval kezdve egyszerű szöveges parancsokkal is lehet majd irányítani a Firefoxot. A böngészőbe a már most is kipróbálható Ubiquity-t építik bele.
Vágólapra másolva!

Úgy lehet majd parancsolgatni a Firefoxnak, mint egy intelligens robotnak, ha beleépítik a természetesnyelvi modult. A map budapest infopark parancs kiadásával például rögtön megjeleníti kicsiben a kért terület térképét, egy enter leütése után pedig tovább is mehetünk a Google Térkép oldalára. Hasonló egyszerűséggel lehet időpontokat hozzáadni naptár webalkalmazásokhoz, vagy új leveleket küldeni a Gmailes ismerősöknek is. A wiki keresőszóval pedig nem csak a beírt szónak megfelelő szócikkre dob tovább, lehetőséget ad a hasonló nevű lapok közti válogatásra is.

A készülő Firefoxba épített Ubiquity integráltabb lesz, mint a mostani kiegészítő. A fejlesztők a böngésző okos, a begépelt címeket kiegészítő Awesome Bar nevű címmezőjével fogják egybeépíteni. Az értelmes szavakból álló parancsokat lehetővé tevő pluginre remek reakciók érkeztek a felhasználóktól. A Pc Prónak nyilatkozó Michael Connor vezető fejlesztő szerint már annyi Ubiquity parancs érhető el, ahány hagyományos Firefox kiegészítő.

Az egész web, karnyújtásnyira

A bárki által fejleszthető böngészőparancsokban hatalmas lehetőségek rejlenek. A hasonló ötleten alapuló, ám a böngészőbe nehezebben beépíthető Yubnub keresővel is könnyebbé lehetett tenni a webes szolgáltatásokhoz való hozzáférést. Elég elképzelni, hogy mennyire gyors lenne a szótár betöltése nélkül, csak a sztaki parancs kiadásával lefordítani szavakat, vagy micsoda könnyebbség a például a porthu m2 parancsot begépelve megtudni az aktuális tévéműsort. Bár a fenti két parancs még nem létezik, hasonlóak már állnak az angol Ubiquity felhasználók rendelkezésére. Az pedig, hogy a funkció a böngésző részévé válik, garantálja, hogy a netezők 20-30 százalékának a keze ügyében legyen ez az új, okos interfész.

Forrás: [origo]
Válogatni is enged a Ubiquity

Az újfajta kezelőfelület mellett a felhasználó által testreszabható kinézetet, a Chrome-hoz hasonlóan külön folyamatként futó böngészőfüleket ígér a 3.2-es Firefox. Ez utóbbi a sok fület nyitva tartó, ám az erőforrásokra ügyelő felhasználók életetét fogja megkönnyíteni.

Már kipróbálhatják a kíváncsiak

Az Ubiqutity névre hallgató kiegészítő már most telepíthető az újabb verziójú Firefoxokba. A használatbavétel előtt érdemes megnézni a fejlesztők bemutatóvideóját, több betanulásra azonban nincs szükség, csak az alapértelmezett Control-Space billentyűkombinációt kell megjegyezni. A szoftverhez újabb parancsokat is hozzá lehet adni, ám az erre szolgáló Herd gyűjtőoldal épp nem érhető el.

A Ubiquity fő fejlesztője Aza Raskin, akinek Humanized nevű cégét 2008 közepén kebelezte be a Mozilla. A Raskin családban hagyománya van a természetes nyelvű parancsokkal üzemelő interfészeknek, Aza apja az első Macintosht megalkotó csapat tagjaként tett sokat a kényelmesen használható szoftverekért.

Az Ubiquity-t is tartalmazó böngésző megérkezte előtt még jön a Firefox 3.1-es. Ez a variáns főleg gyorsasági és kényelmi fejlesztéseket ígér, illetve ebben a verzióban mutatkozik be a többi böngészőből már ismert privát böngészési mód is. A szoftver második bétája már most is kipróbálható, még magyar verzió is elérhető belőle.