Állami hitelgaranciák a mezőgazdaságban

Vágólapra másolva!
A magyar állam készfizető kezességet vállalt legfeljebb 5-5 milliárd forint értékig az IKR Termelés-fejlesztési és Kereskedelmi Zrt., valamint a KITE Mezőgazdasági Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. forgóeszköz hitelei tőkeösszegének 80 százalékára négyéves futamidőre.
Vágólapra másolva!

Az állami kezességvállalásról szóló kormányhatározatot a Magyar Közlöny 17. számában tették közzé. Céljuk, hogy mérsékeljék a gazdasági válság a mezőgazdasági mikro, kis- és középvállalkozásokra gyakorolt hatását. Az állami készfizető kezességért az IKR-nek és a KITE-nek is egyszeri kezességvállalási díjat kell fizetnie a magyar állam részére, amelynek mértéke a kezességgel biztosított tőkeösszeg 2 százaléka.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: a két szóban forgó vállalkozás finanszírozó bankja csökkentette a cégek számára biztosított éven belüli forgóeszköz hitellimitet, ezért volt szükség az állami garanciára.

E nélkül ugyanis az IKR-nél és a KITE-nél működő termeltetési rendszerek működése kerülne veszélybe. Azaz sem az IKR, sem a KITE nem tudná előfinanszírozni a termelőket, így például vetőmag, növényvédő szer, műtrágya megvételéhez nem tudna előre pénzt adni nekik. Az állami garanciával a cégek elég forgóeszközhitelt tudnak felvenni a termeltetés biztosításához - tette hozzá a miniszter.