Meggyilkolták Bissau-Guinea elnökét

Vágólapra másolva!
Meggyilkolták  Bissau-Guinea elnökét hétfő reggel, nem sokkal az után, hogy a nyugat-afrikai ország  hadseregének vezérkari főnöke is életét vesztette egy merényletben. Az elnököt állítólag a meggyilkolt tábornok katonái lőtték le bosszúból, a halálhírt a hadsereg megerősítette. Az ország vezetése és a hadsereg között régóta nagy volt a feszültség.
Vágólapra másolva!

Zendülő katonák megölték a nyugat-afrikai Bissau-Guinea elnökét hétfőn reggel - adta hírül a Reuters. A hírügynökségnek magukat megnevezni nem akaró helyiek azt mondták, hogy az elnöki palota őrei látták a lelőtt elnököt, Joao Bernado Vieirát, amint holtan fekszik otthonában.

Az AFP hírügynökség szerint a hadsereg egyik szóvivője is megerősítette, hogy az elnököt menekülés közben katonák agyonlőtték. "Vieira elnököt a hadsereg gyilkolta meg, miközben megpróbált elmenekülni a házából, amelyet a Tagame Na Waié vezérkari főnökhöz közelálló katonák ostoromoltak kora reggel" - közölte Zamora Induta, a hadsereg külkapcsolataiért felelős tisztje.

A bissau-guineai elnöki palotánál a BBC jelentése szerint hétfő reggel tűzharc volt. A Reuters szerint Bissau városban puskaropogás és nehézfegyverek dörgése is hallható volt, és nem lehet tudni, hogy ki irányítja a várost. A BBC szerint egyelőre nem világos, hogy újabb puccskísérletről van-e szó.

Bosszú a tábornokért

Az összecsapások néhány órával azután robbantak ki, hogy a hadsereg parancsnoki épülete elleni bombatámadásban meghalt a sereg vezérkari főnöke, Tagmé Na Waié. A hadsereg a vezérkari főnök haláláért az elnököt tette felelőssé.

A hadsereg egyik tisztje, a meggyilkolt Tagame szárnysegédje arról beszélt az AFP-nek, hogy a jelenlegi katonai akciók a vezérkari főnök halálát bosszulják meg. "Üldözni fogjuk a támadókat és bosszút állunk" - mondta. A hadsereg Tagame tábornok halála után két magán rádióállomást is felszólított arra, hogy azonnal szüntessé be az adást a saját biztonságuk érdekében.

A nyugat-afrikai országban hónapok óta mély ellentét feszült a hadsereg, az államfő és a belügyminisztérium között. Lázadó katonák már tavaly novemberben is megtámadták Joao Bernardo Vieira elnök rezidenciáját automata fegyverekkel, a lövöldözésben akkor két testőr vesztette életét, de a puccskísérlet végül megbukott - emlékeztet a BBC.

Államcsínyek sora

Egyelőre nem tiszta, hogy ki áll a hétfői támadások mögött, de az események ismét rávilágítottak az apró nyugat-afrikai ország törékenységére - írta a BBC nyugat-afrikai tudósítója. Bissau-Guinea puccsok sorozatát élte át 1974 óta, amikor portugál gyarmatból független országgá vált. Vieira elnök, akárcsak elődei, a hadseregre támaszkodva kormányozta az országot, a két fél viszonya azonban az utábbi időben megromlott.

Bissau-Guinea a világ egyik legszegényebb országa, amely az afrikai kábítószer-kereskedelmi útvonalak egyik csomópontján fekszik. A BBC helyi tudósítója szerint a hadsereg egyes tisztjei is érintettek az országon áthaladó kokaincsempészetben.