Késve kaphat támogatást a magyar cukoripar

Vágólapra másolva!
A Magyar Cukor Zrt. termelői késve kaphatják kézhez az uniós támogatást, mivel azt az EU már csak az új, ám Magyarországon idén még be nem vezetett támogatási rendszerben, az SPS alatt folyósítja.
Vágólapra másolva!

Mivel az idén mégis az eddigi mezőgazdasági támogatási rendszert (SAPS) használják az egységes gazdaságtámogatási rendszer, az SPS helyett, komoly gondokkal kell megküzdeniük az egyetlen megmaradt hazai cukorgyár, a Magyar Cukor kaposvári gyárának beszállító termelőknek. Ha januártól életbe lépett volna az SPS-törvény, automatikusan megkapták volna azt a támogatási összeget, ami a többi, SPS-t használó nyugat-európai ország termelőinek is jár a cukorreform keretében. Az Európai Bizottság ugyan átutalja ezt az összeget Magyarországnak is, azonban a SAPS rendszer keretében ezt nem lehet kiosztani. A bezárt cukorgyárak környékén a szerkezetátalakítási és az úgynevezett diverzifikációs támogatások folyósítását a szaktárca szerint nem érinti a két támogatási rendszer közti különbség - írja a Napi Gazdaság.

A lap értesülése szerint az agrártárca már elkészítette azt a rendeletet, amely áthidalná a problémát, és lehetővé tenné, hogy a Magyar Cukor Zrt.-vel termeltetési szerződést kötött hazai cukorrépa-termesztők is hozzájussanak a versenytársaknak járó támogatáshoz. Az erről szóló rendeletkiegészítés kihirdetése előtt azonban meg kell várni az EB visszajelzését, mivel Magyarországnak bejelentési kötelezettsége van az ügyben. Ezért még nem lehet tudni, hogy mikor várható a rendelet hatálybalépése.