Tavaly még jó pénzt csinált az EKB

Vágólapra másolva!
Európai Központi Bank (EKB), az euróövezet jegybankja a tagországi központi bankokkal együtt 2,66 milliárd eurós nettó többletet termelt tavaly, ami szinte össze sem hasonlítható a megelőző évi 268 milliós eredménnyel.
Vágólapra másolva!

Adózott eredményként 1,322 milliárd eurót számol el a tavalyi évről az EKB,miután a képződött többletből előírás szerint árfolyam- és kamatváltozásokkal kapcsolatos kockázati tartalékot kell képeznie, közölték csütörtökön az EKB beszámolójában.

Az EKB bevételei elsősorban a tartalékaiból végrehajtott kihelyezéseiből, az ezeket megtestesítő banki termékekből fakadnak, illetve kisebb részben a forgalomban lévő euróbankjegyek után kapott pénzből.

Az idei eredményt máris fenyegeti 10,3 milliárd eurónyi hiány, amely abból adódott, hogy öt kereskedelmi bank, a Lehman Brothera befektetési bank egy német részlege, izlandi bankok leánybankjai és egy holland pénzintézet nem tudták törleszteni az EKB refinanszorozási aukcióin fölvett pénzt, a fedezetként beadott, zálogjoggal támogatott értékpapírok pedig elértéktelenedtek.

A pénz pótlásáról a nemzeti központi bankoknak az EKB-ban viselt részesedésük arányában kell gondoskodniuk. Az EKB-nak és a nemzeti központi bankoknak együttesen tavaly 28,7 milliárd eurós profitjuk volt a refinanszírozási árveréseken közös pénzügyi szervezetük, a Eurosysteme keretében, a 2007-es 23,2 milliárd euró után.