Vágólapra másolva!
Nem tudják már kimagyarázni késésüket az ügyeletes tanárnál késésüket a Cambridgeshire-ben található Ely városának gimnazistái. A diákokat high-tech arcfelismerős beléptetőrendszer várja az iskola kapujában, ami másfél másodperc alatt ki- és be tudja léptetni az órára sietőket.
Vágólapra másolva!

A belépéshez négy számból álló PIN kódot kell a diákoknak beütniük, a készülék pedig ellenőrzi, hogy a megfelelő archoz tartozó kódot kapta-e meg. A két azonosítónak hála lehetetlenné válik, hogy más kódjával jussanak be, vagy éppen lógjanak ki az iskolából.

A Cambridge News szerint az iskola együttműködik az arcfelismerőt gyártó Aurora nevű céggel a rendszer barátságosabbá tételén. "Azt reméljük, hogy a rendszer időt tud megspórolni a tanároknak, hogy azzal foglalkozzanak, amiért itt vannak, azaz tanítsanak" - nyilatkozta a Cambridge Newsnak Richard Barker, az iskola igazgatója. A be- és kiléptetés eddig napi másfél órára foglalta le valamelyik tanárt.

Az igazgató szerint a diákoknak nem csak az tetszik, hogy a kezükbe vehetik a bejelentkezést, hanem az is, hogy eközben a Mission Impossible-t idéző berendezéseket használhatnak.

A környék első arcfelismerős rendszerét St Neots iskolájában állították üzembe idén januárban. Scott Preston, igazgatóhelyettes szerint a tantestület és a diákok is meg vannak elégedve a rendszer hatékonyságával. "Ma tűzriadót tartottunk, a rendszer segítségével pedig az igazgatóság gyorsan kinyomtathatta a listát, kik tartózkodnak az épületben." - mutatta be egy példán keresztül a digitális rendszer előnyeit az igazgatóhelyettes.

Vannak hibái az arcfelismerőnek

Több cég próbálkozott már arcfelismerővel működő biztonsági berendezések elterjesztésén. A Lenovo Ideapad szériájába épített megoldásról vietnámi kutatók bizonyították be , hogy a Skype videotelefonból kilopott képpel is át lehet verni. A japánban használt korhatárfigyelős cigiautomatákat pedig magazinok nagyfelbontású fotóival verték át a találékony tinédzserek.