Vágólapra másolva!
Vasárnap Bécsben befejeződött a rövid pályás gyorskorcsolyázók világbajnoksága, és a záró napon 1000 méteren Heidum Bernadett 12. helyezése volt a legjobb magyar eredmény.

A magyar férfi váltó 5000 méteren nem kvalifikálta magát a vb-re, amelyen a Világkupa-sorozat eredményei alapján csupán nyolc együttes indulhatott; a Huszár Erika, Heidum Bernadett, Darázs Rózsa, Keszler Andrea összetételű Eb-címvédő kvartettünk pedig már pénteken befejezte a szereplését, az elődöntőből nem jutott be a vasárnapi fináléba. Ám az összesítésben megszerzett hatodik helye is kiváló eredmény, és jó esély van rá, hogy a lányok az év végi Világkupákon megszerezzék a kvótát a vancouveri téli olimpiára.

Mivel Knoch Viktor még pénteken egy esés következtében agyrázkódást szenvedett, és szombaton visszalépett a vb-től, vasárnap 1000 méteren a férfiak között csak egy indulónk akadt, Darázs Péter, míg a nőknél újra Huszár Erikáért és Heidum Bernadettért szoríthattunk.

Elsőként a januári Európa-bajnokságon ebben a számban bronzérmes Heidumot szólították, aki a selejtező futamában a kilenc körös versenyben hat körön keresztül az élen állt, ám ekkor az olimpiai és világbajnok kínai Vang Meng, valamint az orosz Jevtyejeva is megelőzte, és végül csak harmadik lett. Ez azért volt baj, mert a tíz futamból automatikusan csak az első és a második helyezettek jutottak tovább. Hozzájuk jöttek még négyen időeredménnyel, s mivel Heidum jó időt korcsolyázott, reménykedhetett, hogy nem esik ki.

A szombaton 500 méteren bravúros nyolcadik helyezést elért Huszár Erika az utolsó futamban ugyancsak harmadikként ért célba, a kínai Jang Csou mellett sajnos a japán Itóval sem bírt, ráadásul a harmadik helyezettek között gyenge lett az időereménye, így búcsúzott. Heidum ugyanakkor továbblépett a legjobb huszonnégy közé.

A férfiaknál a tizenkét futamból kizárólag a győztesek és a másodikok mehettek tovább, s Darázs Péter bosszantó módon esett ki. Ahhoz nem fért kétség, hogy a szombaton 1500-on vb-aranyat szerzett kanadai Hamelin lesz a leggyorsabb, ám Darázsnak jó esélye volt a második hely megszerzésére. Egy körrel a vége előtt ebben a pozícióban siklott, amikor megbotlott, ritmust veszett, és az ausztrál Hay ellépett mellette.

Így a folytatásban már csak Heidum révén voltunk érdekelve. A huszonnégy versenyzőt hat négyes futamba osztották be, az első és második helyezettekhez ismét négyen csatlakozhattak, kialakítva a tizenhat fős negyeddöntő mezőnyét. S Heidum ide is bekerült harmadikként; a kanadai Roberge és a kínai Liu Csiu-hong mögött megint remek időt repesztett.

A negyeddöntőben Jang Csou, a kanadai Gregg és a francia Bouvier voltak az ellenfelei, és ellenük sem szeppent meg. Sokáig az 1500-on ezüstérmes kínai versenyző mögött a második helyen korcsolyázott, de az 500-on harmadik kanadai lány váratlanul kettős előzéssel az élre vágott. Heidum harmadik lett, azaz nem jutott tovább, de Bouvier-t, aki az Eb-n előtte lett ezüstérmes, lehagyta. S az összesítésben a 12. helyen zárt.

"Két éve a milánói vb-n ezerötszáz méteren a tizenegyedik helyen végeztem, vagyis a világbajnokságokról van már jobb helyezésem, de a mostani szereplésemmel is elégedett vagyok. Már csak azért is, mert most életem legjobb időeredményét értem el. A korcsolyámmal az előző napokban sok gond volt, nem tudtam rendesen megélezni, de most Viktor segített, és jó munkát végzett" - mondta mosolyogva Heidum Bernadett. "Ha tavaly kérdezték volna, akkor azt mondom, hogy az ezerötszáz méter a kedvenc távom, de idén egyértelművé vált, hogy az ezer méter" - tette hozzá.