Eddig 20 ezer dolgozó a válság áldozata

Vágólapra másolva!
Október óta már közel húszezer dolgozó tervezett elbocsátását jelentették be a vállalatok a munkaügyi szervezethez - derült ki az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) legfrissebb adataiból. A csoportos létszámleépítések zöme a feldolgozóiparban történt, helyileg pedig a Közép-Dunántúlon. 
Vágólapra másolva!

Csak februárban 63 cég tett csoportos létszám-leépítési bejelentést, ez összesen 4850 főt érint. Közben egy hónap alatt 6,7 százalékkal emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma. Február zárónapján 543 ezren voltak, ami 14 százalékos emelkedés az előző esztendő azonos időszakához képest - írja a Világgazdaság.

Feldolgozóipar: a legtöbben innen távoztak

Ami a leépítések ágazati megoszlását illeti, továbbra is a feldolgozóipart viseli meg leginkább a válság. Ebből a szektorból jelentették ugyanis a csoportos elbocsátások 74 százalékát a múlt hónapban. Februárban a legtöbb bejelentést továbbra is a Közép-Dunántúlon működő vállalkozások tették (1344 fő). A "legbiztonságosabb" régió februárban Dél-Alföld volt, innen csupán 88 fő elbocsátásáról érkezett bejelentés az ÁFSZ-hez.