Erősítéssel készül a rendőrség március 15-re

Vágólapra másolva!
Nem tud arról a rendőrség, hogy radikális szervezetek a március 15-ei rendezvények megzavarására készülnének. Az ORFK ugyanakkor felkészült az ünnepre: fokozott ellenőrzéseket tart Budapesten, az irányító központba már helikopterről is tudnak élőképeket küldeni. A rendőrség 15 pontból álló javaslatot készített az ünneplőknek, amiben szerepel az is, hogyan kell viselkedni "váratlan esemény esetén", a Magyar Nemzet szerint pedig  lovasrendőr-botokat is beszerzett. A fővárosban mintegy száz rendezvény lesz a nemzeti ünnepen, sok helyen korlátozzák a forgalmat már március 15-e előtt.
Vágólapra másolva!

Vasárnapra Budapesten 121, országosan pedig 572 rendezvényt jelentettek be a rendőrségnél. Négy vonulásos demonstrációt megtiltottak, ezeket a döntéseket a bíróság is helybenhagyta. Az állami és pártrendezvények mellett idén is felvonul több radikális csoport is.

A rendőrségnek nincs információja arról, hogy radikális szervezetek a március 15-i ünnepségek megzavarására készülnének - közölte Samu István, az ORFK rendészeti főigazgatója egy pénteki sajtótájékoztatón, amelyet a nemzeti ünnep rendőrségi előkészületeiről tartottak. "Vannak olyanok, akik keresik a megzavarás lehetőségét", de konkrét információjuk nincs - magyarázta. Szerinte a mostani március 15-i rendezvényeknél jóval kevesebb kockázatos esemény várható, mint a korábbi években.

Az ORFK ettől függetlenül felkészült a rendezvények biztosítására. A fővárosi rendőri állományt vidéki egységekkel és a Készenléti Rendőrség állományával is megerősítik - mondta Samu. Az ORFK tömegoszlató eszközként lovasrendőr-botokat is vásárolt a március 15-ei előkészületek kapcsán - közölte az ORFK sajtóirodája a Magyar Nemzettel. A rendőrség nem árulta el, mennyi pénzért hány darab botot szereztek be, az eszközöket feltehetően csapaterős fellépésnél alkalmazzák majd.

Fokozott ellenőrzéseket vezettek be a főváros területén, és szükség szerint a megyei kapitányságok is elrendelhetnek ilyeneket. A vezérőrnagy elmondta, hogy március elsejétől, országosan, minden nap 750 rendőrrel több van az utcákon, ez ötezerrel több munkaórát jelent. Emellett az 57 kistérségben létrehozták a körzeti megbízotti irodát, és Szombathelyen, Győrben és Nyírbátorban felállt a készenléti szolgálat. A fővárosi rendezvények biztosításának irányításért Bozsó Zoltán, a BRFK rendészeti vezetője, országos szinten pedig Samu István lesz felelős.

A rendőrség Igazgatási Központjában felállt az új irányító központ, ahová beérkeznek a térfigyelő kamerák képei, és ahol ezeket szükség szerint elemzik. Már helikopterről is tudnak élőképeket küldeni az irányító törzshöz, így szükség esetén fentről vezérelve is tudják majd irányítani a rendőri egységeket. Az irányító törzsben a BKV, a katasztrófavédelem, a közterület-fenntartók és a mentők is képviseltetik magukat.

A rendőrségi fellépés idén még keményebb lehet, mint az elmúlt években, ugyanis februárban kiszélesítették a rendbontónak minősülők körét. Az új jogszabályok alapján vasárnap már azokat is őrizetbe veheti a rendőrség, akiknél a korábbi tüntetések és zavargások megszokott kellékeit megtalálják. Mivel a garázdaság kategóriáját kiterjesztették a sérülést nem okozó támadásokra is, a tojásdobálók és a fenyegetően fellépő tüntetők is büntetésre számíthatnak. Idén már büntetik az előkészületet is: aki záptojással vagy a rendezvények megzavarására, bűncselekmény elkövetésére alkalmas eszközzel megy tüntetni, az több év börtönre is számíthat.

A Kossuth téren és környékén lezárásokra kell számítani a nemzeti ünnep miatt. A Vajkay utcában már csütörtök estétől tilos megállni, szombattól pedig a tér környékén szinte mindenütt. Ugyanez érvényes a Nemzeti Múzeum környékére, illetve az V. kerület több területére.

Az ORFK 15 pontból álló javaslatot is megfogalmazott az ünneplőknek, "amelyek betartásával jelentősen csökkenthető a tömegrendezvények sajátosságaiból fakadó, mindig jelenlévő kockázat". Arra kérik például az ünneplőket, hogy mielőtt elindulnak otthonról, tájékozódjanak a forgalomkorlátozásokról, ne vigyenek kisgyermekeket nagy tömegbe, mindig kövessék a rendezvényeket biztosító szakemberek utasításait. "Váratlan esemény bekövetkezésekor" a lehető legrövidebb időn belül, higgadtan hagyják el a helyszínt - kéri az ORFK a március 15-re készülőket.