Nem tetszett az ombudsmannak, mégis jött az In-Kal március 15-én

Vágólapra másolva!
Miközben az ombudsman kifogásolta, hogy az állami rendezvényekre belépőket egy magáncég emberei vizsgálják át a rendőrök helyett, március 15-én ismét az In-Kal Security biztosított több központi ünnepséget. A Kormányszóvivői Iroda és a cég vezetője is vitatja a biztos érvelését: szerintük a beléptetés a szervezők, nem pedig a rendőrség feladata. A Kormányszóvivői Iroda szerint a magáncég emberei 2,85 millióért dolgoztak.
Vágólapra másolva!

Ismét részt vett az In-Kal Security Kft. - ezúttal 80-100 emberrel - a március 15-i budapesti ünnepségek biztosításában. A Kormányszóvivői Iroda tájékoztatása szerint a biztonsági cég "kizárólag a kormány által szervezett családi programok biztosításában vett részt". Ezek a Lánchídon, a Roosevelt téren és a Nemzeti Múzeumnál rendezett események voltak.

Szabó Máté ombudsman a tavalyi ünnepség után kiadott közleményében úgy fogalmazott: a jogbiztonság követelményével és a magánszférához való joggal összefüggésben visszás, hogy egy őrző-védő magáncég ellenőrizte az állami rendezvényre belépők csomagjait. Az állampolgári jogok biztosa szerint hiányoztak azok a garanciális eszközök, amelyek egy hasonló rendőri intézkedést arányossá tennének. Emiatt Szabó felkérte a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Pétert, hogy a jövőben csak a rendőrség vizsgálja át a résztvevők ruházatát és a csomagját.

Cumi igen, testüreg-vizsgálat nem

Ez most nem így történt. Az In-Kal tulajdonosa, ifj. Lasz György szerint a három rendezvényre belépők esetén átvizsgálták "külső tapintással a ruházatot", valamint belenéztek a csomagokba, azokat adott esetben ki is pakoltatták.

A Magyar Nemzet hétfői cikke szerint a Múzeum körúti ünnepségnél "egy babakocsis családot azért nem engedtek a kordonon belülre az In-Kal emberei, mert cumisüveg volt náluk". A cégvezető szerint az anyuka - amint az a tévéfelvételeken is látható volt - azt kifogásolta, hogy ki kellett pakolnia a cumit, amit aztán bevihettek.

Lasz szerint azért kellett minden csomagot - akár átvilágítással is - ellenőrizni, hogy biztosak legyenek benne: semmiféle robbanószer nem kerül be a lezárt területen lévő ünneplők közé. "Ha esetleg valaki azzal fenyegetőzne, hogy bomba robban a területen, akkor nem kellene kiürítenek azt, hiszen az ellenőrzések után mi magunk tudjuk, hogy ez nem lehetséges. Hiszen minden bevitt csomagot átvizsgáltunk" - indokolta a csomagellenőrzést.

A csomagvizsgálat mellett az In-Kal feladatai közé tartozott a Kormányszóvivői Iroda szerint a rendezvények zavartalan lebonyolítása, valamint a résztvevők biztonsága érdekében az intézkedésre jogosult szervek (rendőrség, mentőszolgálat, tűzoltóság) értesítése. A cég őrizte a helyszíneken elhelyezett technikai berendezéseket, a védett területeket, a biztosított helyszíneken részt vett a rend fenntartásában. A biztonsági cég - a Kormányszóvivői Iroda szerint - az Operatív Törzs által elfogadott részvételi szabályok szerint végezte a beléptetést.

Vitáznak az ombudsmannal

Az ombudsmani kifogásra a Kormányszóvivői Iroda és Ifj. Lasz György is a személy- és vagyonvédelmi tevékenységet szabályozó 2005. évi törvényt hozta fel. A Kormányszóvivői Iroda szerint a BRFK rendészeti feladatokat lát el, (pl. rendbontás esetén intézkedik), a rendezvény zavartalan lebonyolítása, a terület őrzése, illetve "a rendezvény területére való beléptetés viszont a szervezők, nem pedig a rendőrség feladata, éppen ezért van szükség biztonsági cég munkájára". A cégtulajdonos hozzátette: a világ minden részén részt vesznek az őrző-védők az állami rendezvények biztosításában.

Az In-Kal megbízója egyébként nem a Miniszterelnöki Hivatal volt, hanem az állami ünnepek és egyéb kiemelt rendezvények lebonyolítására kiírt nyílt közbeszerzési eljáráson győztes Expander 2000 Kft. A Kormányszóvivői Iroda szerint ez a vállalkozás kötött szerződést a biztonsági céggel március 9. és 16. közötti időre. Az iroda szerint "a biztonsági őrzés és a biztonságtechnika összköltsége nettó 2 millió 850 000 forint volt.

Amikor Lasz Györgyöt kérdeztük a nekik kifezetett összegről, azt mondta, hogy azt még nem fizették ki nekik. "Hétfő éjfélkor ér véget a megbízatásunk, még nem adtam össze a ledolgozott órákat, nem tudok pontos összeget mondani" - felelte. Amikor közöltük vele, hogy a Kormányszóvivői Iroda milyen összeget közölt velünk, azt felelte, hogy "igen, nagyságrendileg, valószínűleg ennyi lesz".