Milliós bónuszok veszteséges cégek vezéreinek

Vágólapra másolva!
A tavalyi év az amerikai vállalati szektor egyik legrosszabb esztendeje volt, de sok cégvezető így is jelentős bónuszt kapott.
Vágólapra másolva!

A sokak által - nem is teljesen jogtalanul - a gazdasági válság kiorobbantóinak tartott amerikai bankok vezetői voltak az elsők, akik az elképesztő veszteségek ellenére felvett hatalmas búnuszok és prémiumok miatt kereszttűzbe kerültek, de a jelek szerint a reálszférában is vannak, akik szerint a rossz teljesítményért jutalom jár.

Nagy veszteség, nagy bónusz

Korábban a csődbe ment Merrill Lynch vezetőinek prémiuma keltett hatalmas felháborodást, legutóbb pedig a bukástól három ízben megmentett AIG-ról derült ki, hogy az állami pénzekből jut bőven a cég vezetőinek. A washingtoni pénzügyminiszter be is jelentette, hogy levonja a jutalmakat a segély összegéből, a kongresszus pedig a prémiumok megadóztatását tervezi.

Nem csak a pénzügyi szektor érintett ezekben az ügykebn. A Wall Street Journal összeállítása szerint a tavalyi év egyik legfeltűnőbb visszássága az építőipari Hovnanian Enterprises Inc. társasághoz kapcsolódik, a cég részvényárfolyama ugyanis 62 százalékot esett, a bevételek 31 százalékkal apadtak, a nettó veszteség pedig 1,1 milliárd dollárt tett ki, de Ara Hovnanian vezérigazgató mindezek ellenére 1,5 millió dolláros bónuszt kapott.

A világ vezető értékpapírtőzsdéjét üzemeltető NYSE Euronext Inc. első embre, Duncan Niederauer 4 millió dolláros bónuszt vihetett haza, ami csak azért meglepő, mert a társaság vesztesége tavaly 738 milió dollár volt, részvényeseinek vagyona pedig 69 százalékot apadt az árfolyam esése miatt. A pénzügyi indexeiről ismert MSCI Inc. vezetője, Henry Fernandez 3 millió dollárt kapott pluszban az év végén, amit az semmiképp sem indokolhatott, hogy az árfolyam 44 százalékot ment le, a bevételek pedig 16 százalékot apadtak.

A Warner Music Group Corp. Edgar Bronfman Jr. vezérigazgatónak 3 millió dolláros bónuszt fizetett (a cég 56 milió dollárt veszített tavaly, a részvényárfolyam 25 százalékot ment le), a Varian Semiconductor Equipment Associates Inc. első embere, Gary Dickerson pedig 1 millió dolláros pluszpénzt kapott (a részvény 53 százalékkal értékelődött le, a nettó profit pedig 31 százalékot esett). A Texas Instruments Inc. vezetője, Richard Templeton 1,5 millió dollárt vihetett haza, miközben cégének tőzsdei értéke 54 százalékot ment le, a nettó nyereség pedig 28 százalékot apadt.

Kevéssé átlátható rendszer

A bónuszok a vezetői juttatások jelentős részét képviselik az Egyesült Államokban, de sokan kritizálják, mert kevéssé átlátható. Vannak cégek, amelyek formulákat alkalmaznak a bónuszok kiszámításához, de vannak olyanok is, amelyek nem, és általában a részvényárfolyam alakulása nem tartozik a figyelemmel kisért változók közé.

A veszteségek és az árfolyamok esése ellenére kifizetett bónuszokat a vállalatok jellemzően a versenytársaknál jobb eredményekkel magyarázták.