Gyurcsány: Döntésem visszavonhatatlan

Vágólapra másolva!
"Döntésem végleges és visszavonhatatlan" - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben, ahol bejelentette, hogy távozni kíván a kormány éléről. A Fidesz nyomorúságos komédiának nevezte Gyurcsány bejelentését, mire válaszul a kormányfő megígérte, küzdeni fog az ellen, amit a Fidesz képvisel.
Vágólapra másolva!

Napirend előtti felszólalásra jelentkezett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn a parlamentben, miután az MSZP szombati tisztújító kongresszusán bejelentette távozását. Az MSZP tárgyalásokat kezd egy új kormányfő személyéről és új kormány alakításáról a pártokkal, egy "nyitott, nemzeti kormányt szeretnénk" - mondta Gyurcsány.

"Sértődés nincs bennem" - jelentette ki a kormányfő, aki megköszönte eddigi támogatóinak a segítséget. Országgyűlési képviselőként támogatni fogom az általunk megalakítandó új kormányt - tette hozzá. "Döntésem végleges és visszavonhatatlan" - fogalmazott.

Fél év óta minden korábbinál mélyebb válsággal nézünk szembe - mondta Gyurcsány. Február 16-án javaslatot terjesztett elő a kormány a parlamentben, melynek célja az volt, hogy Magyarország középtávon erősebb és sikeresebb legyen. "Reform és szolidaritás - erre épület ez a program" - mondta.

A kormányfő szerint azonban túl nagy volt a távolság a gazdaságilag szükségesnek tartott és az emberek által várt intézkedések között. "Nem tudok olyan programot javasolni az országnak, amely nem jár együtt terhekkel" - mondta Gyurcsány, aki szerint eddig illúzióba ringatták magukat, amikor azt hitték, hogy ennek ellenkezője lehetséges.

"Nyomorúságos komédia"

"A magyarországi baloldal - mondjuk ki - nem képes a kormányzásra" - reagált Gyurcsány felszólalására Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője. Szerint egy demokráciában időnként előfordul, hogy megbukik egy miniszterelnök, de akkor általában lemond, és lehetőséget ad a választóknak, hogy véleményt mondjanak róla. Bár Gyurcsány megbukott, menedéket kért és kapott a Magyar Szocialista Párttól - mondta Navracsics, aki szerint a miniszterelnök által javasolt kormányváltás "nyomorúságos komédia", amelynek egyetlen célja, hogy az MSZP hatalmon maradjon. Navracsics szerint az MSZP hülyének nézi az embereket.

Azt próbálják megakadályozni, hogy az emberek kifejthessék álláspontjukat - értékelte a kialakult politikai helyzetet Semjén Zsolt, a KDNP frakcióvezetője a parlamentben, hozzátéve: "ehhez erkölcsi szempontból nem asszisztálunk". Semjén szerint a Gyurcsány-kormány története kudarcok története, emiatt már nem csak államcsőd, hanem országcsőd fenyeget. "A neoliberalizmus válságát nem lehet neoliberálisan kezelni" - jelentette ki. Az MSZP-seknek azt mondta, hogy Gyurcsány Ferenc képmását beleégették a homlokukba.

Semjén kicsúszott a felszólalásra megszabott ötperces időkeretből, beszédét azonban csak a házelnök többszöri felszólítására fejezte be.

Két hétig várna Fodor

"Azt kérem képviselőtársaimtól, hogy érezzük át a pillanat jelentőségét!" - reagált Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke, aki helyes lépésnek nevezte Gyurcsány döntését. Fodor azt mondta, a kormányfő távozása végett vethet a politikai agóniának, amit a kisebbségi kormány cselekvőképtelensége okozott. Olyan miniszterelnökre van szükség, aki képes kezelni a válsághelyzetet, és aki ehhez meg tudja szerezni az ehhez szükséges bizalmats is - mondta.

Fodor arra kérte a Fideszt, hogy hétfőn ne terjessze be a parlament feloszlatását kezdeményező javaslatát, mert szerinte az ma felelőtlenség lenne, hiszen megfosztaná az országot attól a lehetőségtől, hogy cselekvőképes kormány jöjjön létre. Az SZDSZ elnöke azt kérte a legnagyobb ellenzéki párttól, hogy várja meg azt a két hetet, amíg a tárgyalások tartanak. "Lehet, hogy két hét múlva más lesz a helyzet" - mondta Fodor, aki szerint előfordulhat, hogy nem tudnak megegyezni, és akkor fel kell oszlatni a parlamentet.

Gyurcsány "küzdeni fogok önök ellen"

Remélem, csak a zavarodottság vétette elő önökkel a régi szövegeket - válaszolt Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője az ellenzéki felszólalásokra. Pedig szerinte az MSZP éppen megfosztja az ellenzéket ellenségétől. "Eddig azt mondták, a kormánnyal van bajuk, most meg azt mondják, a parlamenttel van bajuk. Nem lehet, hogy a parlamenti demokráciával van bajuk? (...) Lehet, hogy azért nem ismerik el a kormányt, mert az nem az önöké? (...) "A kormánnyal van bajuk, vagy a nemzet egyik felével van bajuk?" - kérdezte.

Gyurcsány viszontválaszában kijelentette, hogy a jobboldal bűnt követett el, amikor mindig meg akart szabadulni a másik oldaltól. Az előrehozott választásokról azt mondta, "érteni vélem a szándékaikat, hiszen arra számítanak, hogyha ma lenne a választás, önök nyernének." "Azt gondolom, hogy amit önök ma képviselnek, az ellen küzdeni kell alkotmányos, demokratikus keretek között az utolsó percig. (...) Küzdeni kell az ellen, amit megpróbálnak elhitetni Magyarországgal, hogy van egy külön út, nem kell több felelősséget vállalni. "Ez a legnagyobb csalás" - mondta Gyurcsány.