Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc bejelentett távozásával hamarosan megszűnik a kormány is. Egy év hivatalban töltött idő után háromhavi bérnek megfelelő juttatást - csaknem négymillió forintot - kapnak a miniszterek, ha megbízatásuk megszűnik. A Gyurcsány-kabinetnek négy olyan tárcavezetője is van, akik akkor járnának jól, ha csak május 5-e után lenne kormányváltás.
Vágólapra másolva!

Ha sikerül a távozó Gyurcsány Ferenc helyébe új miniszterelnököt találni, meg lesznek számláva a Gyurcsány-kabinet minisztereinek napjai is. Az MSZP és az SZDSZ hétfői tárgyalásán abban állapodott meg, hogy a kormányfőváltás érinteni fogja a kabinetet is, azaz nem csak jogilag lesz új kormány, hanem várhatóan több minisztert is lecserélnek. A kormány tagjainak jogállásáról szóló törvény szerint az új kormányfőnek haladéktalanul javaslatot kell tennie az új miniszterek személyére is.

A jelenlegi kormánynak számos olyan tagja van, akiket pénzügyileg rosszul érintene, ha gyorsan felállna az új kormány. Az az állami vezető, aki tisztségét legalább egy évig betöltötte, három havi illetményével megegyező összegű juttatásra jogosult, amikor megszűnik a megbízatása a kormány leváltásával. A kormánypárti képviselők a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által vasárnap bejelentett forgatókönyv szerint április 6-án nyújtják be a konstruktív bizalmatlansági indítványt, amelyről április 14-én szavazhat a parlament. Ha az Országgyűlés megszavazza a bizalmatlansági indítványt, akkor meglesz az új miniszterelnök, és elindulhat az új kormány összeállítása.

Négy olyan miniszter van, akik 2008. május 5-én léptek hivatalukba: Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter, Székely Tamás egészségügyi miniszter, Szűcs Erika szociális miniszter és Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter.

A Miniszterelnöki Hivatal honlapján olvasható adatatok szerint mind a négy, május 5-én hivatlba lépett miniszter havi bruttó bére 1 296 300 forint. Ennek háromszorosát, fejenként 3 888 900 forintot kapnának, ha május 5-ig meg tudnák őrizni posztjukat. Nem sokkal később, 2008 május 15-én foglalta el az önkormányzati miniszteri posztot Gyenesei István. Neki a többiekhez képest még tíz napra lenne szüksége ahhoz, hogy megkapja a búcsúpénzét.

A háromhavi juttatást már biztosra veheti Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter és Szilvásy György titokminiszter. Ők már most egy évnél régebben vannak hivatalban.

Kétszer ennyi pénzre, hathavi illetménynek megfelelő juttatásra jogosultak azok az állami vezetők, akik legalább három évig betöltötték tisztségüket. Ezt a feltételt két miniszter már biztosan teljesíti: Veres János pénzügyminiszter valamint Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, mindketten 2005-ben léptek hivatalba. Az ő havi bruttó fizetésük is 1 296 300 forint, így távozásukkor 7777 800 forintot kaphatnak.

Göncz Kinga speciális helyzetben van: 2006. június 9. óta külügyminiszter, de előtte is miniszter volt. 2004 októberétől ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszterként dolgozott. A két megbízatásában eltelt idő a törvény szerint összeadódik, ezért Göncz Kinga is megkaphatná távozásakor a három év után járó hathavi pénzt. Hasonló a helyzete a Miniszterelnöki Hivatalt vezető Kiss Péternek is, aki 2004 őszétől kancelláriaminiszter volt, 2006 és 2008 között pedig a szociális tárcát vezette.

Hiller István oktatásügyi és kulturális miniszter, valamint a honvédelmi tárcát vezető Szekeres Imre akkor járna jól, ha nem menne gyorsan az új kormány megalakulása. Mind a ketten 2006. június 9-én léptek hivatalba. A hathavi búcsúpénz csak akkor illetné meg őket, ha megérnék posztjukon a harmadik évfordulót, különben be kell érniük háromhavi illetményükkel.

A Gyurcsány-kormányban csak egy olyan miniszter van, aki szinte biztosan nem kap juttatást a kormányváltáskor. A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium élén álló Molnár Csaba csak tavaly decemberben lépett hivatalba.

A búcsúpénz jog szerint abban az esetben is jár, ha valamelyik távozó miniszter esetleg új tárcát kapna a felálló új kormányban - mondta az [origo]-nak Sipos Márta munkajogi szakértő.