Marad Gyurcsány, megy a parlament - forgatókönyvek

Vágólapra másolva!
Az MSZP és az SZDSZ talál egy új, kompromisszumos jelöltet; előre hozott választások lesznek; Gyurcsány marad a miniszterelnök - ezek közül a lehetőségek közül választhat az MSZP és az SZDSZ, miután Surányi György jegybankelnök bejelentette, az ellenzék támogatásának hiányában nem tekinthető miniszterelnök-jelöltnek.
Vágólapra másolva!

Marad Gyurcsány Ferenc a miniszterelnök és marad a kisebbségi kormány, találnak egy új, kompromisszumos jelöltet, vagy mégis előre hozott választásokat rendeznek - e közül a három lehetőség közül választhat az SZDSZ és az MSZP, miután a mindkét párt száma elfogadható kormányfőjelölt, Surányi György korábbi jegybankelnök bejelentette: nem vállalja a miniszterelnökséget.

Mivel Gyurcsány nem mondott le, továbbra is ő a kormányfő, és hivatalban van az MSZP-s kisebbségi kormány is. Gyurcsány a távozásra a konstruktív bizalmatlansági indítvány módszerét választotta, aminek a lényege, hogy a miniszterelnök leváltásával egy időben meg kell nevezni az új kormányfőt is. Bár Gyurcsány korábban azt mondta, biztos benne, hogy április 14. után már nem ő lesz a kormányfő, kompromisszumos jelölt hiányában egyelőre maradhat a posztján.

Az MSZP és az SZDSZ megkísérelhet új, mindkét párt számára elfogadható jelöltet találni, de jelenleg úgy tűnik, elfogytak a szóba jöhető nevek. A szocialisták kedden három jelöltet nevezett meg a miniszterelnöki posztra: Surányi mellett Glatz Ferenc történészt és Vértes András közgazdászt javasolták, de az utóbbi kettő nem elfogadható az SZDSZ számára, Surányi pedig nem vállalja a jelölést.

Ha az SZDSZ tartja magát a korábbi ígéretéhez, a sikertelen jelölés után az előre hozott választásokat választja. Ehhez arra van szükség, hogy az Országgyűlés feloszlassa önmagát. Az erről szóló határozati javaslatot a Fidesz már be is nyújtotta a parlamentnek, annak elfogadásához elég a képviselők egyszerű többsége. Ezt a Fidesz-KDNP, az MDF és az SZDSZ együttesen biztosítani tudja.

Ha el akarja kerülni az előre hozott választást, akkor az MSZP még megpróbálkozhat azzal, hogy néhány független képviselő segítségével saját jelöltjét szavazza meg kormányfőnek, de ennek az új kabinetnek is ugyanazzal a problémával kellene szembenéznie, mint a jelenleginek: a stabilt többség hiányával.