Vágólapra másolva!
A tengerfenéken világító zöld fény a párkeresést, de a védekezést is szolgálja a tűzférgeknél.
Vágólapra másolva!

Amerikai kutatók egy, a Syllidae családba tartozó tűzféregfaj (Odontosyllis phosphorea) fényleadó képességét vizsgálták. A féregnőstények a partnerek odavonzásához használják a zöldes fénykibocsátást. A látványosság 20-30 percig tart: a nőnemű férgek először zöldes nyálkát bocsátanak ki a vízbe, ezt kicsit később ivarsejtjeik követik. A fény odavonzza a hímivarú férgeket, amelyek ezután leadják a saját ivarsejtjeiket.

A San Diegó-i Scripps Oceanográfiai Intézet munkatársai, Dimitri Deheyn és Michael Latz az Invertebrate Biology című szaklapban számolnak be a férgek laboratóriumi vizsgálatáról. Kiderült, hogy a világítás a féreg által kibocsátott nyálkával áll kapcsolatban. A nyálka kémiai tulajdonságai bámulatra méltóak. A világítás még mínusz 20 fokon is működik, a melegítést pedig 40 fokig bírta az anyag szerkezete.

A párkeresésen kívül is bevetik világítóképességüket az állatok. A fiatal példányok, amelyek épp csak elérték a fél-egy milliméteres méretet, szintén alkalmazzák, a kutatók szerint a lehetséges támadóik elkergetésére. A fényreakció ekkor nem váladékképződés formájában nyilvánul meg, hanem rövid felvillanásokban, a férgen belül.

A teljes cikk képekkel együtt itt érhető el.