Lengyelország 2012-es euróra játszik

Vágólapra másolva!
A lengyel miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy lehetségesnek tartja 2012-ben az euró bevezetését országában. Donald Tusk újságíróknak beszélt erről a finn fővárosban, és azzal indokolta az euróbevezetési terv megvalósíthatóságát, hogy az IMF-fel létrejövő megállapodás - a bő 20 milliárd eurós rugalmas hitelkeretről - konszolidálja Lengyelország helyzetét, és jelzés arra, hogy Lengyelország jól készül fel a belépésre.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

Tusk ugyanakkor azt is mondta, hogy kemény munka vár még rájuk és a bevezetési dátumról a határozatot akkor hozzák meg, "amikor teljesen biztos vagyok benne, hogy lehetséges. Most 90 százalékban vagyok biztos benne". A kormányzat az eddigi nyilatkozatok szerint 2012. januárjától szeretné az ország euróövezeti tagságát, de számos közgazdász erősen kételkedik abban, hogy ehhez a feltételeket az ország időre teljesíteni tudja, különös tekintettel a gazdaság erős lelassulására és ennek az államháztartási deficitre gyakorolt hatására.

Az euróövezeti tagság "előszobájának" nevezett Európai Monetáris Rendszerbe, az ERM-2-be még ebben a félévben kívánt volna belépni Lengyelország, de illetékesei már jelezték, hogy valószínűleg késni fognak vele.