A Külügy szerint egyből szólni kell az influenzagyanúról

Vágólapra másolva!
A Külügyminisztérium azt kéri mindenkitől, aki külföldön a sertésinfluenza tüneteit észleli magán, hogy keresse fel a legközelebbi orvost. A diplomáciai képviseletekhez nem érdemes fordulni, mert nem tudnak érdemben segíteni a betegeknek.
Vágólapra másolva!

Ne a nagykövetséghez, hanem a legközelebbi orvoshoz forduljon, aki külföldön a sertésinfluenza jeleit észleli magát - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő kedden. Szelestey szerint a diplomáciai képviseletek nem tudnak érdemben segíteni a betegeknek. "Ha bizonytalan, akkor jöjjön haza, és már a repülőtéren mutassa meg magát az egészségügyi hatóságoknak" - tette hozzá a szóvivő. A Külügyminisztérium nem tud olyan esetről, hogy magyar állampolgár betegedett volna meg külföldön sertésinfluenzában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn egy fokozattal - hármasról négyesre - emelte a sertésinfluenza veszélyének súlyosságát jelző riasztási szintet. Kedden a mexikói egészségügyi miniszter bejelentette: százötvenkettőre emelkedett azoknak az elhunyt embereknek a száma Mexikóban, akik gyaníthatóan az új típusú sertésinfluenzában haltak meg, és legalább kétezren fertőződhettek meg. (Erről részletesebben itt olvashat.)

Magyarországon hat olyan embert kezeltek kórházban, akiknél felvetődött, hogy az új influenzavírust hordozzák, azonban a vizsgálatok után kiderült, hogy nem influenzásak. A sertésinfluenzáról rendkívüli sajtótájékoztatót tart kedden délután a magyar egészségügyi miniszter, a tiszti főorvos és a pandémiás bizottság elnöke.