Elővették a képviselők az ombudsman cigánybűnözős nyilatkozatát

Vágólapra másolva!
Nem alkalmas általános vitára Szabó Máté ombudsman 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolója az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága szerint. Az SZDSZ-es Molnár Lajos a bizottság ülésén bírálta a Figyelőnetben az ombudsmannal közölt áprilisi interjút, amelyben Szabó Máté cigánybűnözésről beszélt.
Vágólapra másolva!

Nem tartotta általános vitára alkalmasnak Szabó Máté 2008. évi tevékenységéről szóló beszámolóját az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága keddi ülésén. A testület 5 igen, 1 nem és 10 tartózkodás mellett hozta meg a döntését.

A bizottság ülésén az SZDSZ-es Molnár Lajos élesen bírálta az állampolgári jogok országgyűlési biztosát a Figyelőnetnek adott, cigánybűnözést érintő, április elejei interjúja miatt. A politikus szerint Szabó Máté nemcsak politikailag nem volt korrekt, hanem kijelentései a törvények és a nemzetközi intézmények határát súrolták.

Szabó Máté azt válaszolta: nem tart igényt arra, hogy a kriminológia és a romológia kérdésében nyilatkozzon. Szerinte amit mondani szeretett volna, az csak egy dolog, amelyet "sikerült biztosan rosszul megfogalmaznia", de szeretné, ha nem tételeznének fel csalhatatlanságot az országgyűlési biztosokról. "Lehet tévedni, nekünk is, mindenkinek" - mondta.

Szabó Máté április elején a Figyelőnetnek adott interjúban azt mondta, hogy egy cigány önkormányzati képviselővel és egy kriminológussal folytatott beszélgetéséből "kirajzolódott a kimondhatatlan: a 'cigánybűnözés' profilja". Szerinte ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti, itt gyakori a kollektív elkövetés. Az országgyűlési biztos azt mondta, "ha látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni". Az ombudsman a cikk megjelenését követő harmadik napon hivatalos közleményben vonta vissza nyilatkozatát.

A bizottság egy tartózkodás mellett egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta Jóri András adatvédelmi biztos 2008-as tevékenységéről szóló beszámolóját. A szocialista Tóth Károly által említett kifogáson kívül a bizottság tagjai kedvezően nyilatkoztak Jóri András tevékenységéről. Tóth Károly szerint az adatvédelem "nem kellő érzékenységgel viszonyul a rendvédelmi szervekhez".