A kormány kutyás, gumibotos közterületiseket akar

Vágólapra másolva!
Ismét nekifut a kormány, hogy megteremtse a tilosban parkoló autók elszállításának törvényi hátterét. Egy éve már próbálkoztak hasonló javaslattal, de az nem került a parlament elé. A mostani csomagban a tréler mellett az eddig csak rendőröknek fenntartott gumibottal is felszerelnék a közterület-felügyeletet, és az ő kezükbe adnák a térfigyelő kamerák üzemeltetését is.
Vágólapra másolva!

Visszatérhetnek az utcákra a pesti szlengben lopós autónak nevezett trélerek, ha az Országgyűlés elfogadja a kormány által múlt héten beterjesztett törvényjavaslatot. A jogszabály többek közt felhatalmazná a közterület-felügyeleteket, hogy elszállítsák szabálytalanul parkoló, a forgalmat akadályozó járműveket. A szállítás költségét a jármű tulajdonosának kellene megtéríteni. A rossz helyen (például villamossínen, járdán) parkoló autók régóta komoly gondot okoznak, de eddig nem volt törvényi felhatalmazás erek elszállítására.

Hasonló javaslattal már egy éve is előállt az Igazságügyi és Rendészeti Mnisztérium - erről akkor ebben a cikkben írtunk -, de a tervezet akkor nem került a parlament elé. Most egy több törvényt érintő csomag részeként terjesztették be, amely a közterület-felügyelet mellett módosítja a fegyveres biztonsági őrségre, a természetvédelmi- és mezőőrökre, illetve a polgárőrségre vonatkozó szabályokat is.

A parlament elé került javaslat értelmében a felügyelet elszállíthatná azokat a járműveket is, amelyek rendszám nélkül állnak a közterületeken. A felügyelők előbb egy figyelmeztetést ragasztanának az autókra, majd 30 nappal később, ha a tulajdonos nem viszi el, vagy nem szerez rá közterület-használati engedélyt, elszállíthatnák. Ez alapján például a jövőben elszállíthatnák azt a Demszky Gábor főpolgármester szemét szúró lerobbant Ladát is, amelyben egy hajléktalan nő lakott lányával (erről részletesen ebben a cikkben olvashat). Ha az elszállított autókért a felszólítás ellenére sem jelentkezik hat hónapig senki, a felügyelet értékesíthetné azokat.

A törvényjavaslat a közterület-felügyelet kezébe adná a térfigyelő kamerák üzemeltetését is. Jelenleg ezeket a rendőrség működteti, jobbára az önkormányzatok anyagi támogatásával. Ha elfogadják a tervezetet, a felügyelet előterjesztésére a helyi képviselő-testület lenne jogosult eldönteni, hová szereljenek kamerákat. A felvételeket öt munkanap elteltével kellene törölni, kivéve, ha olyan eljárás - például bűnügyi nyomozás - indul a kamerák által rögzített képek miatt, amelyben azokat bizonyítékként használják.

A jövőben a közterület-felügyelők gázspray mellett gumibotot és kutyát is használhatnának a testi épségüket fenyegető támadások elhárítására. A kényszerítő eszközök használatáról a felügyelőknek egy munkanapon belül jelenteniük kellene a rendőrségnek, és itt lehetne panaszt tenni a felügyelők eljárása ellen is. A rendőrségnek a panaszt tíz munkanapon belül kellene elbírálnia.

Kibővítené a javaslat a természetvédelmi őrök jogkörét is, felhatalmazva őket, hogy területeket zárjanak le, illetve a természetvédelmi igazgatóság területén kívül is intézkedjenek. Az erdészek fegyverhasználati jogát már a múlt héten elfogadott erdőtörvény pontosította: a jogszabály rögzítette, hogy az erdész is alkalmazhat kényszerítő eszközöket a bűnelkövetőkkel szemben, ha pedig a testi épségére törnek, a fegyverét is elsütheti.